Nije tajna da su Srbi narod koji voli da dobro jede, pa zato ne čudi što se širom Srbije održavaju takmičenja u pripremanju različitih gurmanluka.
Hrana koja se priprema na tim manifestacijama često je karakteristična upravo za kraj u kojem se nadmetanje održava.
Poslednjih godina mnogi predeli u našoj zemlji postali su popularni po gurmanlucima koji često privlače veliki broj turista.
Čuveni leskovački roštilj svake godine okupi veliki broj građana, dok se u Rumenki, predgrađu Novog Sada održava se pihtijada.
Čačanski kraj, iako poznat po prasećem pečenju, proslavio se kupusijadom u selu Mrčajevci, mada se isto takmičenje održava i u Futogu.
Takmičenje u spremanju jagnjetine održava se u selu Krupac kod Pirota, a učesnici pokazuju svoje veštine u spremanju jagnjetine pod sačem, u "vurnji" ili naražnju.
Jagnjijada će u subotu, 18. maja biti održana po peti put, a na manifestaciji će se izlagati tradicionalni proizvodi pirotskog kraja - med, sir, ćilimi i grnčarija.
Zvanično će biti otvorena u podne u centru sela ispred Doma kulture, a promoter će biti glumac Milan Lane Gutović.
Najavljene su posete gostiju iz Bugarske, Slovenije i iz raznih krajeva Srbije.
(Kurir.rs)