Rizik Ukoliko se kvarljive namirnice na tezgama ne čuvaju u rashladnim vitrinama, onda je rizično da se kupuju
Kupovinom namirnica iz gepeka automobila i improvizovanih tezgi oko pijaca ozbiljno rizikujete zdravlje! Takvih prodavaca ima skoro na svakom koraku, nude sir, sveža jaja, ali i tek zaklane prasiće, slaninu, kobasice i druge đakonije. Ta roba predstavlja veliku opasnost po građane.
Da takvi nelegalni trgovci nisu sporadični slučajevi, već praksa, potvrđuje za Kurir Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, koji tvrdi da su ulični, odnosno "divlji" prodavci veliki problem.
Otvore gepek i nude
- Otvore gepek i prodaju prase na kojem nema pečata veterinarske inspekcije. Možda je ono zaraženo trihinelom, opasnim parazitom koji izaziva trihinelozu. Prodaju i piletinu, sireve, voće, povrće. Veliki je rizik kupovati tu robu. Problem je i što komunalni policajac nema pravo da tu robu zapleni, već je neophodno da tri inspekcije - tržišna, veterinarska i turistička - izađu na teren da bi se roba oduzela - ističe Papović.
Nije problematična samo hrana "sa divljih tezgi", već i ona koja se prodaje na pijacama, jer mnoge od njih nisu obezbedile zakupcima rashladne vitrine za sireve i meso.
- Te namirnice prodaju se na običnim tezgama, što je zabranjeno! Ukoliko se ta roba ne skladišti i ne čuva kako treba, može da ugrozi zdravlje ljudi, dovede do trovanja. Nije sva hrana sa pijace bezbedna, dešava se da na tezgi pored hemije prodaju meso - upozorava Papović.
On dodaje da bi kontrolu tako prodavanih namirnica, a što bi trebalo da rade lokalne samouprave, trebalo pojačati, ali da je neophodno da tržnice obezbede zakupcima tezgi rashladne vitrine i komore.
Prodavci bežali od nas
- Kada smo radili uzorkovanje kajmaka i sira na pijaci, prodavci su nas prepoznali i bežali su. Nisu hteli da nam prodaju to što bi moglo da probudi sumnju da nešto nije u redu - kaže Papović.
Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, kaže za Kurir da kupovina hrane na divljim tezgama nosi rizik od zaraze.
- Mleko, mlečni proizvodi i meso mogu biti kontaminirani različitim bakterijama - stafilokokama, streptokokama, salmonelom, šigleom, a one mogu da izazovu trovanje. Problem su tezge koje prodaju te osetljive namirnice, a ne drže ih u rashladnim vitrinama, pogotovo sada kada ide toplo vreme. Meso, mleko i mlečni proizvodi su podložni kvarenju - objašnjava on.
Podsetimo, kompanija "Adrija medija grupa" nedavno je organizovala veliku konferenciju "Bezbednost hrane - budućnost zdrave Srbije", pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i UNDP, a značaj pokretanja ove teme istakli su premijerka Srbije Ana Brnabić, resorni ministar Branislav Nedimović i šef delegacije EU Sem Fabrici, koji su otvorili konferenciju.
Kurir.rs/ Mina Branković
Foto: Printscreen, Kurir/T.S., Nemanja Nikolić, Vladimir Šporčić