PRIŠTINA ISPROVOCIRALA MOSKVU, PUTIN POBESNEO: Albanci prebili Rusa, pa hteli da mu zabrane lečenje na VMA!

Printscreen, EPA/SERGEI CHIRIKOV

Reagovali... Nakon što su specijalci ROSU na severu Kosova i Metohije pretukli ruskog diplomatu, Rusija je pokrenula hitnu istragu. Kap u čaši bio je pokušaj Prištine da mu zabrani lečenje u Beogradu.

Povrede glave koje je prilikom brutalne intervencije albanskih specijalaca na severu Kosova zadobio ruski diplomata iz misije Unmik Mihail Krasnoščenko, kao i način na koji su nanete, pokušaj su ubistva!

Kurir/Z.Šaponjić 
Rus ima prelom vilične i jagodične kosti, naprsnuće lobanje, hematome. Ovo se kvalifikuje kao pokušaj ubistva foto: Kurir/Z.Šaponjić

To je procena lekara KBC u Kosovskoj Mitrovici izrečena posle kompletne dijagnostike i neposredno uoči jučerašnjeg transporta Krasnoščenka na VMA u Beogradu, gde će nastaviti lečenje. Prištinska vlast je, inače, pokušala da zabrani prebacivanje Rusa u Beograd, a potom je čitavu proceduru, koja inače traje dva sata, namerno odugovlačila dva dana.

Smetao im srpski

Zbog svega što se dešavalo, zvanična Rusija, koju predvodi Vladimir Putin, pokrenula je hitnu istragu, a dodatni bes kod njih izazvao je i albanski pokušaj da Krasnoščenku zabrane nastavak lečenja u Beogradu.

Ipak, posle gotovo dva dana čekanja da se vlasti u Prištini smiluju i izdaju neophodne dozvole, Krasnoščenko, koji je u utorak ujutru teško prebijen u Zubinom Potoku tokom akcije ROSU samo zato što je pričao na srpskom jeziku, juče po podne konačno je transportovan na beogradski VMA.

Kurir/Z.Šaponjić 
Teško povređen... Mihail Krasnoščenko uoči puta za Beogradfoto: Kurir/Z.Šaponjić

Fotografije pokazuju da je on u vidno lošem zdravstvenom stanju, nalazio se na intenzivnoj nezi KBC u Mitrovici, a do ambulantnih kola UN juče je prevezen u invalidskim kolicima. Zbog teškog zdravstvenog stanja, do Beograda ga je pratila kompletna ekipa lekara i medicinskog osoblja ovog KBC.

Neposredno uoči transporta za Beograd, reporter Kurira posetio je povređenog Rusa, na čijoj su glavi vidljivi veliki krvavi podlivi, zbog čega trpi bolove. Izjave za medije, kaže, ne sme da daje bez dozvole pretpostavljenih u Unmiku.

Teške povrede

Zlatan Elek, pomoćnika direktora KBC Kosovska Mitrovica, kaže da je utvrđeno da Krasnoščenko ima prelome, ali i naprsnuće lobanje.


- Dijagnostikom je utvrđeno da ruski državljanin ima prelom vilične kosti, prelom jagodične kosti, naprsnuće lobanje, hematome. Te povrede nanete su udarcima glavom u vozilo, kao i kundacma, šutirali su ga kada je pao, a ovako teške povrede i način na koji su nanete u lekarskoj praksi se kvalifikuju kao pokušaj ubistva - ističe Elek.

Inače, svet su, odmah posle hapšenja, obišli snimci na kojima se vidi i čuje kako kosovski policajci ubacuju u ambulantno vozilo teško pretučenog diplomatu, i sve to uz povike „A pička li ti materina“.

Nova provokacija
PACOLI NE DA BRNABIĆKI DA KROČI NA KOSOVO

foto: Beta Bor Slanasta

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli najavio je da bi premijerki Ani Brnabić mogao da bude zabranjen ulazak na Kosovo. Ona odgovara da su takve izjave suprotne civilizacijskim vrednostima.
- Ljudi koji su spremni da spreče protok robe, spremni su i da spreče slobodu kretanja - prokomentarisala je Brnabićeva i naglasila da je to i protiv interesa Albanaca.

Hašim Tači
NEĆU FORMIRATI ZSO,TAKSE OSTAJU

foto: AP

Kosovski predsednik Hašim Tači otvoreno je priznao da Prištini ne pada na pamet da formira Zajednicu srpskih opština, što je, inače, dužna po Briselskom sporazumu.
- Tačno je da sam se ranije saglasio sa formiranjem ZSO, ali okolnosti su se promenile i ne možemo to da dozvolimo u zamenu za viznu liberalizaciju - kazao je on i dodao da takse na srpsku robu moraju da ostanu.

Kurir 
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

Drama eksdirektora "Koridora Srbije"

Zoran Babić zamalo na operaciji: Popucali mu šrafovi u nozi

Intervju: Istoričar Predrag Marković

Naučiću političare kako da postanu Tito

Mogućnost legalizacije milosrdne smrti uzburkala javnost

Srbija (ni)je spremna za eutanaziju

Upozorenje obolelima od multiple skleroze

Lek može da izazove infarkt i moždani udar

Alarmantni rezultati istraživanja

Studentima je silovanje uglavnom ok

Šofer tvrdi da je dobio batine u Beogradu

Rijaliti siledžija: Pretio Jeleni Marjanović pre ubistva, sad isprebijao vozača autobusa

Sahranjena devojčica koju je ubio očuh

Nad unakaženim telom svi jecali

Nada Topčagić klela Sašu Popovića zbog Marinka Rokvića

Neka grom spali Grand: Tamo više neću da odem ni mrtva

Anastasija gala žurku platila sama

A od Cece ogrlica od 10.000 evra

Srpski NBA as uložio bogatstvo u konje

Nikola Jokić kupio hipodrom na 99 godina

Pobedio za sina

Nole: Stefan je ceo meč bio uz mene

DANAS POKLON U KURIRU! IKONA BELI ANĐEO U ZLATOTISKU: Odiše beskrajnom verom i nadom i prenosi onu najvažniju poruku - poruku ljubavi i mira

Beli anđeo je deo kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz Crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe i spada u najpoznatije freske Srbije.

Nastala je u 13. veku. Smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka.

Kurir 
foto: Kurir

Kurir.rs/Zoran Šaponjić/Foto: Epa/Sergei Chirikov, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: