Borba

NALJUTILI SE I GRAĐANI I ROŠTILJ-MAJSTORI: Branićemo ćumur do poslednjeg ćevapa!

Profimedia

Tradicija Uprkos upozorenjima da izaziva rak debelog creva, Srbi se ne bi odrekli mesa pečenog na uglju ni po koju cenu

Čak i sama pomisao na opojni miris i ukus pljeskavice, ćevapa ili mešanog mesa koje cvrči na rešetkama iznad raspaljenog ćumura nema kome ne natera vodu na usta čak i ako nije gladan. I upravo zbog ovoga ne čudi oštro protivljenje javnosti inicijativi beogradskog lekara koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj zbog sve češće pojave tumora debelog creva.

Naime, objašnjenje doktora Ivana Nikolića u predstavci Odboru za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati, koji se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ćumur, ljubitelji roštilja vide preterivanje, napad na omiljeni srpski brend ili čak teoriju zavere.

- Taj čovek sigurno ne jede roštilj. Pa zar nemamo preča posla nego da zabranjujemo ćumur, kao da bi to rešilo sve naše probleme - ogorčen je Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, koji je kao stručnjak za roštilj tradicionalni član žirija na takmičenjima roštiljdžija.

BROJKE4.500 Srba godišnje oboli od raka debelog creva 2.500 građana godišnje umre od tumora debelog creva

On ističe da je roštilj tradicionalni srpski brend, da ćumur daje specifičan ukus i miris roštiljskom mesu, po čemu se ono izdvaja od svih ostalih specijaliteta u svetu.

- Ogromna je razlika između roštilja na ćumur i na ploču. Ovo mi izgleda kao da žele ugostiteljima da nametnu novi trošak da svi nabave ploču za roštilj da bi neko od toga zaradio - sumnjičav je Mirašević, koji je uveren da se Srbi roštilja nikad neće odreći.

UPOZORENJE NUTRICIONISTE IZBEGAVAJTE HRANU SA OTVORENOG PLAMENA

foto: privatna arhiva

Nutricionista Milijana Šarac upozorava za Kurir da ne samo meso već i svaka hrana koja se sprema na otvorenom plamenu ima kancerogeni potencijal. - Svaka čađ od sagorevanja ćumura ili drveta je kancerogena, a pošto se lepi na namirnice koje pečemo, konzumacijom ga unosimo u organizam. To svakako nije zdravo niti preporučljivo, bolje je da oni koji baš vole roštilj jedu onaj spremljen na ravnoj ili električnoj ploči - ističe Milijana Šarac.

Ne ulazeći u stručnost lekara, i zvanično najbolje roštiljdžije u Srbiji smatraju da se u našoj zemlji bez roštilja ne može.

- Mi nudimo razne vrste jela, ali naši gosti najviše traže i vole roštilj, po tome smo poznati. Ljudi su zadovoljni i nisu zbog roštilja imali nikakvih problema. To je tradicionalni srpski specijalitet, pa čak i ako u nekom slučaju bude zabranjen, ljudi teško da bi se roštilja odrekli, verovatno bi u svojim kućama sami palili skare i roštiljali. Uostalom, svi znamo i da su gazirani sokovi štetni po zdravlje, a retko ih se ko odriče, čak ih i deca najviše piju - kaže za Kurir Snežana Stanković, menadžerka ugostiteljskog kompleksa "Apostolović" iz Leskovca, koji je na prošlogodišnjoj Roštiljijadi osvojio prvo mesto.

GLAS NARODAUzaludno ukidanje

foto: Ana Paunković

Zdenka Janković, psiholog (64) - Nisam sigurna šta je ispravno, ali ja sam protiv ukidanja. Imam prijateljicu koja je doktorsku disertaciju imala na temu "Uticaj roštilja na izazivanje kancera", sve je bilo sjajno, a posle je kao posluženje bio roštilj. Vidi se da bi ukidanje bilo uzaludno.

Izmišljotina

foto: Ana Paunković

Mirko Kovač, penzioner (71) - Roštilj obožavam i upotrebljavam ga već 65 godina, da izuzmemo ono dok sam bio beba. Toliko godina ga koristimo i kome je išta falilo zbog roštilja. Sad svaki drugi dan nešto izmišljamo.

Svi volimo roštilj

foto: Ana Paunković

Sofija Stanić, poslovni sekretar (35) - Mislim da ne treba da se ukine roštilj na ćumur. Želim da ostane kao što je dosad bilo, svi ga volimo i mislim da bi bila velika šteta zabraniti njegovo korišćenje.

Teška glupost

foto: Ana Paunković

Vladimir Jeremić, elektroinstalater (36) - Čitao sam o tom predlogu i mislim da je to glupost. Uopšte ga ne treba zabraniti. Obožavam roštilj na ćumur, jedem ga i mislim da preteruju, kao i za cigarete što kažu da izazivaju rak.

(Kurir/ S. Đorđević - N. Tomašević)