Polifenoli su jedinjena koja se najčešće nalaze u hrani biljnog porekla, piše Lovesensa.
Oni deluju poput antioksidanata, neutrališu negativne efekte slobodnih radikala i sprečavaju oštećenja ćelija. Samim tim oni su neophodno jedinjenje u borbi protiv karcinoma, dijabetesa i bolesti srca. Polifenoli regulišu upale u telu i smanjuju rizik od hroničnih oboljenja, zato je neophodno da ih svakodnevno imamo u ishrani. Postoji više od 8 000 vrsta polifeonola, ali su kategorisani u 4 različite grupe, a to su flavonidi, fenolna kiselina, amidi polifenola i ostale grupše polifenola.
Istraživanja pokazuju da ishrana bogata polifeonilima pomaže da: smanjimo nivo šećera u krvi, smanjimo rizik od srčanih oboljenja, sprečimo nastanak tromba, štiti nas od različitih vrsta karcinoma, održava zdravlje probave i podstiče zdravo funkcionisanje mozga. Namirnice koje sadrže najviše polifenola su: kakao prah i crna čokolada, bobičasto voće (crna ribizla, borovnica, jagoda, malina, kupina), začini (karanfilić, zvezdasti anis i sušena nana), voće (šljive, trešnje, jabuke), pasulj, povrće (artičoka, crveni luk, spanać, cikorija), orašasti plodovi (orah, badem, lešnik, pekan orah), crveno vino, crni i zeleni čaj.
PROČITAJTE JOŠ:
( Kurir.rs / lovesensa / Foto: SHUTTERSTOCK )