APELACIONI SUD PREINAČIO PRESUDU ZA ZLOUPOTREBU SLUŽBENOG POLOŽAJA: Bivši član Gradskog veća Vladan Šubarević oslobođen optužbi, ostalim optuženima smanjena kazna

Nebojša Mandić

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu osuđujuću presudu i nekadašnjeg člana Gradskog veća za zdravstvo Vladana Šubarevića pravosnažno oslobodio od optužbi, dok je u odnosu na preostalo troje optuženih preinačio presudu u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela i smanjio im zatvorske kazne.

Ovom presudom preinačena je presuda Specijalnog suda u Beogradu kojom je Šubarević u maju 2018. bio osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom javnih nabavki nameštaja za KBC "Bežanisjka kosa" i KBC "Zvezdara".

Foto: Dado Đilas

Zastupnici proizvođača italijanskog nameštaja Slobodan Paunović i Đovani Akroljani i tadašnja pomoćnica direktrora KBC Bežanijska Dobrila Vekić sada su pravosnažno osuđeni zbog pomaganja u krivičnom delu zloupotreba službenog položaja.

Paunović i Akroljani osuđen su na po dve godine zatvora, a Vekićeva na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Takođe, presudom Apelacionog suda Akroljani je obavezan da na ime imovinsko-pravnog zahteva gradu Beogradu isplati iznos od 15.697.600 dinara, dok su oštećeni grad Beograd i Klinicko-bolnicki centar Bežanijska kosa za preostali deo imovinsko-pravnog zahteva upućeni na parnicu.

U obrazloženju dela presude koji se tiče Šubarevića, Apelacini sud je naveo da je njega oslobodio od optužbe jer nije dokazano da je od juna 2007. godine do avgusta 2008. godine izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršiilaštvu.

Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

"Kada se svi izvedeni dokazi dovedu u međusobnu vezu i u vezu sa nespornim činjenicama utvrđenim u toku postupka, nisu mogli biti dokazani navodi optužbe da je Šubarević iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja u vršenju kontrolno-nadzorne funkcije nad radom Gradske uprave koja sprovodi postupke javnih nabavki, fakticki vršio koordinaciju postupka javnih nabavki medicnskog nameštaja, i time sebi i drugom pribavio imovinsku korist u iznosu od 44.490.628,89 dinara, navodi se u presudi.

Apelacioni sud smatra da tokom postupka nije dokazano koje je to službeno ovlašćenje Šubarević iskoristio u vezi sa javnim nabavkama, jer statut Grada propisuje da je Gradsko veće organ koji vrši kontrolno-nadzornu funkciju nad radom Gradske uprave.

"Dakle, ne vrši je član Gradskog veća, kao pojedinac, već Gradsko veće kao kolektivni organ", napomenuo je Apelacioni sud.

Pri tome, kako je dodao, nijedan član Gradskog veća nije imao bilo kakva ovlašćenja, niti mogućnost da samostalno donosi odluke po bilo kom osnovu, posebno ne po osnovu kontrolno-nadzorne funkcije nad radom Gradske uprave.

Nebojša Mandić 
foto: Nebojša Mandić

Međutim, Apelacioni sud napominje da "stoji činjenica da je utvrđeno postojanje određenog uticaja, ali ne i službenih ovlašćenja, u postupanju Šubarevića u odnosu na učesnike u pomenutim javnim nabavkama", ali ukazuje da sud nije imao ovlašćenja da razmatra takav uticaj "sa krivično-pravne strane, jer tako nešto nije bilo predmet optužbe Tužioca za organizovani kriminal".

Kada su u pitanju Paunović, Akroljani i Vekićeva, Apelacioni sud smatra da je i prvostepeni sud pravilno zaključio da su oni, u periodu od novembra 2007. godine do avgusta 2008. godine pomogli tadašnjem direktoru Klinicko-bolnickog centra "Bežanijska kosa" (prema kojem je postupak razdvojen) da iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja pribavi drugom imovinsku korist u iznosu od 44.490.628,89 dinara.

Pomenuti iznos predstavlja razliku između ugovorene i kupoprodajne cene i nabavne cene nameštaja i istovremeno štetu budžetu grada Beograda za navedeni iznos uvećan za PDV.

(Kurir.rs/Tanjug)