SPREČITE BOLEST ŠTITNE ŽLEZDE: 7 namirnica koje sadrže neophodan jod
Jod je važan mineral koji putem ishrane svakodnevno treba unositi u organizam, piše Lovesensa.
Ovaj mineral je neophodan za pravilno funcionisanje štitne žlezde, odnosno utiče na proizvodnju tiroidnih hormona koji imaju važnu ulogu u celom telu. Nedostatak joda izaziva oticanje štitne žlezde, odnosno dolazi do oboljenja koje se naziva hipotireoza. Simptomi koji se javljaju kod hipotirioze najčešće su umor, slabost mišića, naglo gojenje, otečeno lice, glavobolja, pospanost, depresivno raspoloženje, nizak pritisak, opadanje kose i suva koža.
Kako biste sprečili deficit joda i sačuvali zdravlje štitne žlezde, važno je da redovno jedete namirnice koje sadrže jod. Alge su dobar izvor antioksidanata, vitamina i minerala, a sadrže malo kalorija. Bogate su jodom, a izdvajaju se tri vrste: kombu, nori i vakame alge. Alge možete kupiti u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane. Bakalar sadrži malo masti i kalorija, a bogat je mineralima i nutrijentima, uključujući jod. Takođe, istraživanja pokazuju da jedna šolja mleka zadovoljava polovinu naše dnevne potrebe za jodom, a isto važi i za jogurt. Kada su u pitanju sirevi, najviše joda ima švapski sir.
Dokazano je da 1/4 kašičice jodirane soli sadrži 71 mcg joda, što je polovina od dnevne potrebe organizma za jodom. Međutim, so sadrži i natrium koji može biti rizičan po zdravlje bubrega i krvni pritisak, pa je važno da budete oprezni sa njegovom upotrebom. Tuna sadrži malo kalorija, bogata je proteinima, jodom, kalijumom, gvožđem i vitaminom B. Tuna je dobar izvor omega 3 masnih kiselina, što je čini odličnom namirnicom u prevenciji srčanih oboljenja.
Jaja predstavljaju odličan izvor proteina, zdravih masnoća i savršene kombinacije vitamina i minerala. Jod se nalazi u žumancetu. Od zdravih slatkiša, izdvajaju se suve šljive koje su bogate vlaknima, vitaminom K i A, kalijumom i gvožđem. Takođe, suve šljive predstavljaju odličan izvor joda.
PROČITAJTE JOŠ:
Kurir.rs/Lovesensa/Foto: Shutterstock