Rizična hrana koju spremamo, ali i ona na kioscima

LETNJE TEMPERATURE POGODUJU RAZVOJU BAKTERIJA: Letnji ručak - trovanje u najavi!

Foto: Profimedia

Visoke temperature i vlažnost vazduha leti izuzetno pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani, pa vas iz ukusnog letnjeg ručka koji ste malo duže ostavili u kuhinji ili zaboravili da odmah stavite u frižider mogu vrebati salmonela, stafilokoka ili klostridija, koje su izazivači ozbiljnog trovanja organizma.

Stručnjaci upozoravaju da je na visokim temperatura posebno rizično u ishrani koristi meso i mesne prerađevine, jaja, mlečne proizvode, sladolede, razne sosove i prelive na bazi majoneza, krem-sira i pavlake, a problem može stvoriti i loše oprano voće ili povrće.

Živka Vlajković, nutricionista iz Savetovališta za ishranu dece i omladine pri dečjem dispanzeru Doma zdravlja Zemun, ukazuje da su letnje crevne zaraze veoma česte, ali i da se od njih možemo lako zaštititi.

- Savetujem da se kuvana hrana i povrće u ovim mesecima čuva na šporetu ili otvorenom samo dok se ne ohladi, nakon toga mora ili u frižider, ili da se baci kako bi se izbeglo trovanje. Najrizičniji na visokim temperaturama su definitivno meso i jaja, jer ako nisu pravilno termički obrađeni, iz njih vrebaju salmonela i išigela, ali i jako mnogo drugih zagađivača. Te bakterije se jako brzo razmnožavaju i zato je bitno da mleveno meso ne čuvate više od dva dana u frižideru. Takođe, ako ste kupili meso i zatim ga pola sata vozili u autobusu na visokim temperaturama - ili ga odmah spremite i pojedite, ili bacite - kaže Vlajkovićeva i upozorava da čak pojedinim namirnicama poput krompira, spanaća ili zelenih salata ne pogoduje čuvanje u frižideru:

- Sve vrste zelenih salata, krastavci, sveže ceđeni sokovi veoma brzo gube svoju nutritivnu vrednost i zato je savet da ih popijete ili pojedete 10 minuta nakon što ste ih spremili. Opasnost leti može da vreba i iz ribe, koja je isto lakokvarljiva samo za dva dana, a veoma je važno mleko i mlečne proizvode držati isključivo u frižideru i proveravati rokove trajanja. Česta zabluda u vezi sa kvarenjem hrane jeste da se takve namirnice lako prepoznaju po mirisu, boji, izgledu. Međutim, bakterije takve promene izazivaju tek posle dužeg delovanja, pa često i naizgled ispravna hrana može da bude zagađena, a samim tim i opasna po čoveka. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti - kaže Vlajkovićeva.

Doktorka posebno napominje da je u letnjem periodu maloj deci najbolje uvek spremati svežu hranu kako bi se izbegla bilo kakva opasnost.
Najređa, ali i najopasnija vrsta trovanja izazvana je bakterijom klostridijom botulinum, koja se nalazi u konzerviranoj hrani i koja se može prepoznati po pojavi ispupčenja na konzervi, pa na to treba obratiti posebnu pažnju.

  • 3 namirnice su opasne po zdravlje: mleko, meso i jaja

Saveti
- Obratite pažnju na higijenu
- Meso, prerađevine od mesa i jaja dobro skuvajte
- Voće i povrće temeljno operite
- Mleku i mlečnim proizvodima uvek proverite rok trajanja
- Ne držite kuvanu hranu na otvorenom duže od dva sata

Simptomi trovanja hranom:
- mučnina i povraćanje
- dijareja
- bolovi u želucu
- temperatura

Najosetljivije namirnice u letnjem periodu:
- mleveno meso i prerađevine od mesa
- mleko i mlečni proizvodi
- jaja
- sosovi i prelivi na bazi majoneza, krem-sira i pavlake

(Kurir.rs/Jelena Pronić)