U Švajcarskoj se u letnjim mesecima pod vedrim nebom organizuju
prezentacije specijaliteta iz celog sveta pod nazivom “Kultur-fest“.
Posetioci su u prilici da probaju italijansku, azijatsku, afričku, američku, ali i kuhinju balkanskih naroda. U Wohlenu u kantonu Aargau na prezentaciji
nacionalnih kuhinja različitih podneblja našli su se i „čevapčiči“ kako su ih
simpatično nazvali degustatori. Švajcarce i sve one koji su uživali u nesvakidašnjim ukusima oduševili su ćevapčići, pljeskavice sa roštilja jednog od srpskih ugostitelja koji posluje u Cirihu. Mnogi od njih su pokazali
interesovanje za pripremu ćevapčića iz Srbije upoređujući ih sa đakonijama
ostalih svetskih kuhinja.
"Pikantni su, ukusni i bez, ali i sa prilozima uz koje se garniraju“. Dobar glas, ali i dobar ukus daleko se čuju i prepoznaju. Na „Kultur- festu“ nije izostala ni muzika. Uz nacionalnu kuhinju učesnici okupljeni u kulturno-umetničkim društvima, predstavili su igre zemalja iz kojih potiču.
Scenskim nastupom folklora obično se završava ovakav performans nacionalnih kuhinja sa više kontinenata. Leti su u švajcarskim gradovima organizuju džez i rok matine. Svirke pod vedrim nebom okupe veliki broj građana ove zemlje.
(Kurir.rs/T.S.)