Prepun veštačkih aroma
Znate li od čega se pravi hot-dog?
Ako vam se dosad nisu smučile prerađevine od mesa, evo prilike da pročitate šta se sve u njih stavlja
Ako imate slab želudac, odmah pređite na sledeći tekst!
Ko jednom poseti fabriku u kojoj se pravi hot-dog, zauvek izgubi želju da ga ponovo proba. A ako dosad niste znali kako se pravi, evo recepta. U ogromnim metalnim kadama tone svinjskih ostataka mešaju se sa roze premazom koji se formira kad se pileći trupovi procede kroz metalne rešetke i poliju vodom. U mešavinu se dodaju praškasti konzervansi, arome i crvena boja, ona se potopi u vodu, pa se sipa u plastične cevi da bi se skuvala i upakovala. A evo i ostalih namirnica koje se stavljaju u ove popularne viršle.
Meso
Tradicionalni hot-dog sastoji se od svinjskih ostataka, delova preostalih nakon što se kotleti, slanina i šunka odseku, i piletine ili ćuretine. Meso se melje u pastu i meša s vodom, konzervansima, aromom i bojom.
Voda
Mnogo vode dodaje se u meso da bi ono postalo mekanu i pretvorilo se u pastu, koja se kasnije sabija u tube i kuva.
So
Hot-dogovi sadrže oko dva odsto soli, što znači da spadaju u grupu veoma slane hrane, a zna se da preteran unos soli povećava rizik od visokog krvnog pritiska, infarkta i srčanih oboljenja.
Mlečni proteini
Mlečni proteini se dodaju mesnoj mešavini da bi je vezali. Nisu štetni po zdravlje, a najčešće se koriste sojini.
E250 - Natrijum-nitrat
Prerađeno meso povećava rizik za dobijanje raka creva, a natrijum-nitrat se smatra velikim krivcem za to. On se dodaje da viršle ne bi posivele i da ih ne bi napali mikrobi.
Arome
Po zakonu, proizvođači hot-dogova ne moraju da navedu koje arome koriste. Mnogi upotrebljavaju veštačke dimljene ukuse, biljke, začine i beli luk u prahu.
E451 - Kalijum i natrijum trifosfati
Ove sintetički proizvedene bezbojne soli daju viršlama čvrstinu, održavaju odgovarajuću kiselost i omogućavaju da se ulja i masti pomešaju s vodom. Nije poznato da izazivaju zdravstvene probleme.
E452 - polifosfati
Oni sprečavaju da se masti u hot-dogu užegnu i da ih napadnu bube koje truju hranu. Nema poznatih posledica po zdravlje.
E301 - natrijum-askorbat
To je oblik vitamina C koji reguliše kiselost i sprečava da viršla izgubi boju. U malim dozama nije štetan, a u velikim izaziva iritacije kože.
E120 - karmin
Karmin je drugi naziv za crvenu boju koja se dobija od opni malih insekata. Ako niste alergični na insekte, boja je zdrava za vas.
Ko jednom poseti fabriku u kojoj se pravi hot-dog, zauvek izgubi želju da ga ponovo proba. A ako dosad niste znali kako se pravi, evo recepta. U ogromnim metalnim kadama tone svinjskih ostataka mešaju se sa roze premazom koji se formira kad se pileći trupovi procede kroz metalne rešetke i poliju vodom. U mešavinu se dodaju praškasti konzervansi, arome i crvena boja, ona se potopi u vodu, pa se sipa u plastične cevi da bi se skuvala i upakovala. A evo i ostalih namirnica koje se stavljaju u ove popularne viršle.
Meso
Tradicionalni hot-dog sastoji se od svinjskih ostataka, delova preostalih nakon što se kotleti, slanina i šunka odseku, i piletine ili ćuretine. Meso se melje u pastu i meša s vodom, konzervansima, aromom i bojom.
Voda
Mnogo vode dodaje se u meso da bi ono postalo mekanu i pretvorilo se u pastu, koja se kasnije sabija u tube i kuva.
So
Hot-dogovi sadrže oko dva odsto soli, što znači da spadaju u grupu veoma slane hrane, a zna se da preteran unos soli povećava rizik od visokog krvnog pritiska, infarkta i srčanih oboljenja.
Mlečni proteini
Mlečni proteini se dodaju mesnoj mešavini da bi je vezali. Nisu štetni po zdravlje, a najčešće se koriste sojini.
E250 - Natrijum-nitrat
Prerađeno meso povećava rizik za dobijanje raka creva, a natrijum-nitrat se smatra velikim krivcem za to. On se dodaje da viršle ne bi posivele i da ih ne bi napali mikrobi.
Arome
Po zakonu, proizvođači hot-dogova ne moraju da navedu koje arome koriste. Mnogi upotrebljavaju veštačke dimljene ukuse, biljke, začine i beli luk u prahu.
E451 - Kalijum i natrijum trifosfati
Ove sintetički proizvedene bezbojne soli daju viršlama čvrstinu, održavaju odgovarajuću kiselost i omogućavaju da se ulja i masti pomešaju s vodom. Nije poznato da izazivaju zdravstvene probleme.
E452 - polifosfati
Oni sprečavaju da se masti u hot-dogu užegnu i da ih napadnu bube koje truju hranu. Nema poznatih posledica po zdravlje.
E301 - natrijum-askorbat
To je oblik vitamina C koji reguliše kiselost i sprečava da viršla izgubi boju. U malim dozama nije štetan, a u velikim izaziva iritacije kože.
E120 - karmin
Karmin je drugi naziv za crvenu boju koja se dobija od opni malih insekata. Ako niste alergični na insekte, boja je zdrava za vas.
Zbog skroba viršla postaje veća
Sve kobasice, od najjeftinijih do onih skupih, organskih, pune su skroba. Hot-dogovi obično sadrže krompirov skrob, brašno ili izmrvljen dvopek izmešan sa solju. Skrob daje veću zapreminu hot-dogu, vezuje sastojke i čini da mehanički obrađeno meso i svinjski ostaci budu ukusniji. Eto odgovora zašto pojedine viršle nakon kuvanja postaju dvaput veće.