ĐORĐEVIĆ: U januaru predlog Strategije o migracijama

Beta/Milan Obradović

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da očekuje da bi predlog Strategije o migracijama mogao da bude upućen Vladi Srbije u januaru naredne godine i da bi, ako ona bude prihvaćena, do avgusta trebalo da bude izrađen i akcioni plan.

On je nakon sastanka sa članovima Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSI) rekao da je Kordinacioni tim za praćenje ekonomskih migracija formiran u januaru ove godine i da očekuje da bi posle godinu dana rada, odnosno u januaru 2020. Vladi Srbije mogao da predloži Strategiju.

"Ako vlada prihvati to, realno bi bilo da do ovog perioda iduće godine imamo akcioni plan, a ako budu tražili doradu to onda ne zavisi od vas", rekao je Djorđević novinarima.

Ministar je naveo da kordinaciono telo čine najstručniji ljudi koji se bave ovom tematikom i da je ideja da se daju predlozi, kao i da se razmotri kako su su se tim problemom pozabavile razvijene zemlje i koji bi od modela mogao da se primeni kod nas.

On je rekao da je ideja današnjeg sastanka sa studentima koji se školuju u inostranstvu, između ostalog, da se predstavnici njihove organizacije uključe u rad Kordinacionog tima i da kažu kako oni vide ekonomske migracije.

Takođe kaže, voleo bi da čuje i mišljenja i razloge onih koji žele da se vrate u Srbiju, ali i onih koji to ne nameravaju.

Djorđević kaže da problem sa odlivom stanovništva imaju i ekonomski razvijenije zemlje od Srbije.

Predsednik OSI Aleksandar Ljubomirović zahvalio je ministru na ukazanoj šansi da iznesu svoje mišljenje i na pozivu da uzmu učešće u radu Kordinacionog tela.

"Tu smo da pomognemo i predložimo ideje", rekao je Ljubomirović.

On je naveo da ta organizacija okuplja 10.00 članova, studenata koji su na školovanju u stranim zemljama, a da se procenjuje da ih ima oko 30.000.

Ove godine kaže, obezbeđeno je 30 mesta za obavljanje stručne prakse u saradnji sa javnim i privatnim sektorom i da se nada da će iduće godine biti više mesta.

Ljubomirović je dodao da je ta organizacija pokrenula anketu u kojoj je učestvovalo više od 1.000 članova i da je više od 70 odsto njih reklo da bi se posle studija vratilo u Srbiju, ali da se plaše loše materijalne situacije, brinu kako će se snaći...

Oko 30 odsto studenata ne želi da se vrati, a kao razlog su naveli nestabilnu ekonomsku situaciju, rekao je Ljubomirović.

(Kurir.rs/Tanjug)