Višak šećera može povećati nivo triglicerida u krvi, propadanje zuba, dijabetes tipa 2 i stvoriti probleme sa srcem, objasnila je nutricionistkinja Ejmi Gorin.
Dodala je kako je važno znati da se to ne odnosi na prirodne šećere kakve nalazimo u mlečnim proizvodima i voću. Pojasnila je da u prosečnoj ishrani s dnevnim unosom od 2000 kalorija znači da imamo oko 13 kašika dodatog šećera, koji organizmu nije potreban.
"To je moguće ostvariti, pogotovo ako počnete koristiti namirnice bez šećera koje su slatke", kazala je.
Šta kad prestanemo jesti šećer?
1. Pojačana žudnja za hranom
Navikli ste nakon obroka pojesti nešto slatko poput sladoleda ili kolača, ali bez toga sad se javlja velika praznina.
"Možete primetiti da još žudite za slatkim, ali taj će osjećaj polako nestajati", kazala je Gorin. Ključ je u tome da se oduprete tim porivima i znate da postoji svetlo na kraju tunela.
2. Nivoi šećera u krvi će se ujednačiti
Ako šećerne kalorije zamenite vlaknima i ugljenim hidratima iz voća, pa povećate unos proteina i zdravih masnoća, to će pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
3. Bićete bolje raspoloženi
Ako ste ranije često menjali raspoloženja, stabilizacija nivoa šećera u krvi može vam pomoći da se osećate bolje.
"Ako ste posezali za slatkišima tokom stresnog dana, tu ćete naviku ostaviti za sobom", kazala je Gorin.
4. Čulo ukusa će se izoštriti
Ako vam se čini da je činija borovnica ili malina siromašna ukusom u odnosu na komad torte, uskoro ćete otkriti da su prirodni voćni šećeri vrlo ukusni.
"Iznenadićete se koliki je osećaj zadovoljstva nakon samo jedne porcije voća", kazala je Gorin.
5. Dugoročno pomažete zdravlju srca
Odrasli koji uzimaju od 17 do 21 posto dnevnog unosa kalorija iz šećera imaju 38 posto veći rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one ljude čiji je unos samo osam posto.
Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia