SVI ZNAMO DA ŠEĆER NIJE ZDRAV I DA BI TREBALO DA GA IZBACIMO IZ ISHRANE, ALI NAM TO TEŠKO PADA: Kada čujete šta se zapravo dešava vašem telu kada prestanete da jedete slatko BIĆETE ODUŠEVLJENI

Profimedia

Višak šećera može povećati nivo triglicerida u krvi, propadanje zuba, dijabetes tipa 2 i stvoriti probleme sa srcem, objasnila je nutricionistkinja Ejmi Gorin.

Dodala je kako je važno znati da se to ne odnosi na prirodne šećere kakve nalazimo u mlečnim proizvodima i voću. Pojasnila je da u prosečnoj ishrani s dnevnim unosom od 2000 kalorija znači da imamo oko 13 kašika dodatog šećera, koji organizmu nije potreban.

"To je moguće ostvariti, pogotovo ako počnete koristiti namirnice bez šećera koje su slatke", kazala je.

Profimedia 
foto: Profimedia

Šta kad prestanemo jesti šećer?

1. Pojačana žudnja za hranom


Navikli ste nakon obroka pojesti nešto slatko poput sladoleda ili kolača, ali bez toga sad se javlja velika praznina.

"Možete primetiti da još žudite za slatkim, ali taj će osjećaj polako nestajati", kazala je Gorin. Ključ je u tome da se oduprete tim porivima i znate da postoji svetlo na kraju tunela.

Profimedia 
foto: Profimedia

2. Nivoi šećera u krvi će se ujednačiti

Ako šećerne kalorije zamenite vlaknima i ugljenim hidratima iz voća, pa povećate unos proteina i zdravih masnoća, to će pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

3. Bićete bolje raspoloženi

Ako ste ranije često menjali raspoloženja, stabilizacija nivoa šećera u krvi može vam pomoći da se osećate bolje.

"Ako ste posezali za slatkišima tokom stresnog dana, tu ćete naviku ostaviti za sobom", kazala je Gorin.

Profimedia 
foto: Profimedia

4. Čulo ukusa će se izoštriti

Ako vam se čini da je činija borovnica ili malina siromašna ukusom u odnosu na komad torte, uskoro ćete otkriti da su prirodni voćni šećeri vrlo ukusni.

"Iznenadićete se koliki je osećaj zadovoljstva nakon samo jedne porcije voća", kazala je Gorin.

5. Dugoročno pomažete zdravlju srca

Odrasli koji uzimaju od 17 do 21 posto dnevnog unosa kalorija iz šećera imaju 38 posto veći rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one ljude čiji je unos samo osam posto.

Profimedia 
foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia