Maslinovo ulje se često pominje kao najbolji izbor kada želimo da zaštitimo zdravlje i svako jelo učinimo ukusnijim
Međutim, ipak postoje neke situacije u kojima ono nije dobar izbor.
Ako niste sigurni da je kvalitetno
Pre nego što maslinovo ulje iskoristite za kuvanje ili kao sredstvo za negu kože, važno je da ste sigurni da se radi o ekstradevičanskom ulju. Istraživanja tvrde da je čak 80 odsto maslinovog ulja pomešano s nekim drugim uljima ili je pravljeno od manje kvalitetnih maslina. Čak se u njega dodaje i prošlogodišnje ulje kako bi se ono iskoristilo i da bi se dobilo na količini. Zato se dobro raspitajte koje je stvarno kvalitetno da ne biste džaba bacali pare.
Za prženje
Neki stručnjaci u kulinarstvu tvrde da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagreva na veoma visokoj temperaturi. Brojni nutricionisti kažu da se ono, baš kao i sva ulja, tokom zagrevanja raspada, pa veliki broj važnih materija, poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa u tom procesu propadaju.
Za roštilj
Mnogi kuvari preporučuju mariniranje povrća i mesa namenjenog za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak neće naštetiti, ali neće doneti ni mnogo koristi jer će verovatno ulje goreti i učiniti da hrana ima ukus izgorelog drveta. Pošto hrana na roštilju ne zahteva ulje, njime dobro namažite rešetke, ali onim koje podnosi visoke temperature. Kada je hrana gotova, tek tada je, ukoliko želite, možete lagano premazati maslinovim uljem.
Kao preparat za negu kože sklone aknama
Verovatno ste čuli da, kada su u pitanju zdravlje i lepota kose, mnogi hvale maslinovo ulje, a često se može pronaći u proizvodima poput sapuna, losiona... U tome nema ništa loše kada je u njima zastupljeno u maloj količini, ali ono i te kako može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje poprilično zatvara pore.
Za pripremu kolača
Razlog je jednostavan - maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti ukus deserta.
Kurir.rs/Ekipa Kurira
Foto:Shutterstock