Računica - Na selu za 20 evra dnevno niko neće da radi, dok majstori i zanatlije srpsku dnevnicu od 60 evra radije zamenjuju s onom u inostranstvu, gde za tri meseca zarade i do 10.000 evra
Gradilišta, kafići, ali i poljoprivredna gazdinstva u Srbiji muku muče sa radnom snagom jer su svi kvalifikovani radnici tokom leta zbrisali u inostranstvo, gde kao sezonci mesečno mogu da zarade i po nekoliko hiljada evra.
To i nije čudno kada se zna da u Srbiji dobar majstor armirač, tesar ili zidar zarađuje između 50 i 60 evra dnevno, a u inostranstvu im je satnica oko 30 evra.
- Dobar majstor i u Srbiji može da zaradi 2.000 evra, ali na sezonskim poslovima u Beogradu rade Albanci iz Makedonije, Turci i Indusi, jer su naši otišli u Evropu. Sad je hit da majstori sezonci idu i u Kanadu, gde sa turističkom vizom rade tri-četiri meseca i mesečno zarađuju između 7.000 i 11.000 kanadskih dolara. U Evropi naši majstori sezonci najviše idu u Švajcarsku, Luksemburg, Belgiju, Švedsku i Dansku, gde dobri majstori keramičari, električari i suvomontažeri mogu da zarade 2.500-3.000 evra, plaćen im je stan i hrana, dok osiguranje sami sebi regulišu - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.
Isti problem sa radnicima imaju i ugostitelji koji, kako tvrdi Stevan Rodić, predsednik Udruženja ugostitelja Beograda, čim se koliko-toliko obuče, odu da rade u inostranstvo. Zato i ne čudi zvaničan podatak MUP Crne Gore da u toj zemlji trenutno radi najviše sezonaca iz Srbije, čak 2.430, koji uglavnom rade u restoranima i hotelima.
- Satnica naših konobara u Crnoj Gori je četiri evra, a u zemljama u okruženju - Hrvatskoj, Italiji, Malti i Nemačkoj je pet evra, dok kuvari zarađuju između osam i deset evra po satu. To je uglavnom rad na crno od osam do deset sati dnevno, ali uz platu imaju i kolektivni smeštaj i hranu. Zato su se restorani u Beogradu sveli na objekte koji obučavaju kadrova. Zimi kod nas rade ljudi koji nisu iz struke, uče i, čim steknu prva znanja, odlaze u inostranstvo, pa se naša grana suočava sa velikim problemima jer nemamo mlade kvalitetne radne snage - ističe Rodić i dodaje da je plata konobara u Srbiji oko 40.000 dinara plus bakšiš, koji mesečno može da bude i do 70.000 dinara, dok kuvari rade za platu od 70.000 dinara.
Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Shutterstock