Sastojci:
300 g brašna
300 g maslaca
300 g šećera
5 jaja
na vrh noža soli
1 prašak za pecivo
kora od 1/2 pomorandže
Za preliv:
125 g šećera u prahu
2 dl soka od pomorandže
Priprema:
1. Umutiti maslac, jaja i šećer, dodati brašno, prašak za pecivo i rendanu koru od pomorandže (Po mogućnosti koristiti neprskanu, a one druge temeljno operite!).
2. Testo sipati u dugačak pravougaoni kalup koji je prethodno podmazan i posuti brašnom. Peći na 180-200 stepeni.
3. Kad je kolač pečen (proveriti ubadanjem čačkalicom), izvaditi ga i preliti mešavinom šećera u prahu i soka od pomorandže. Seći na kocke tek kad se ohladi.
LIMUNADA S LUBENICOM
700 g isečene i od koštica i očišćene lubenice
2,5 dl soka od limuna
170 g meda
1,5 l vode
Priprema:
Ubacite u blender lubenicu, limunov sok, med i 1 l vode. Izblendajte u glatku smesu.
Prebacite u veliki stakleni bokal pa dodajte preostalih 1/2 l vode i dobro promešajte. Po potrebi dodajte još meda.
Poslužite s ledom i listićima nane.
Kurir.rs / Foto: Shutterstock