Pomorandža kolač

Shutterstock

Sastojci:


300 g brašna

300 g maslaca

300 g šećera

5 jaja

na vrh noža soli

1 prašak za pecivo

kora od 1/2 pomorandže

Za preliv:


125 g šećera u prahu

2 dl soka od pomorandže


Priprema:


1. Umutiti maslac, jaja i šećer, dodati brašno, prašak za pecivo i rendanu koru od pomorandže (Po mogućnosti koristiti neprskanu, a one druge temeljno operite!).

2. Testo sipati u dugačak pravougaoni kalup koji je prethodno podmazan i posuti brašnom. Peći na 180-200 stepeni.

3. Kad je kolač pečen (proveriti ubadanjem čačkalicom), izvaditi ga i preliti mešavinom šećera u prahu i soka od pomorandže. Seći na kocke tek kad se ohladi.

LIMUNADA S LUBENICOM

Shutterstock 
foto: Shutterstock


700 g isečene i od koštica i očišćene lubenice

2,5 dl soka od limuna

170 g meda

1,5 l vode


Priprema:


Ubacite u blender lubenicu, limunov sok, med i 1 l vode. Izblendajte u glatku smesu.


Prebacite u veliki stakleni bokal pa dodajte preostalih 1/2 l vode i dobro promešajte. Po potrebi dodajte još meda.


Poslužite s ledom i listićima nane.

Kurir.rs / Foto: Shutterstock