SRAMOTA! NE PRESTAJU DA PROVOCIRAJU SRBE: Ustaška zastava postavljena na ulazu u crkvu u srpskom selu Otišić!

Profimedia

U selu Otišić, koje se nalazi između Sinja i Vrlike, na ulazu u hram Svetog Arhangela Mihaila nepoznati počinioci su postavili zastavu, odnosno šahovnicu na kojoj je prvo polje bele boje i koja se uz ušato slovo "U" koristila za vreme ustaške NDH, piše hrvatski portal Novosti.

Uz konstataciju da se iz dana u dan nastavljaju incidenti i provokacije usmerene prema građanima srpske nacionalnosti, Novosti pišu da su fotografije sa ustaškom zastavom dobili od svojih čitalaca iz Otišića, sela u Dalmatinskoj zagori, smeštenog između Sinja i Vrlike, u kojem žive isključivo Srbi.

Podseća se da je u Otišiću neposredno pre rata živelo više od hiljadu stanovnika, da bi nakon 1995. njihov broj bio drastično smanjen.

SRAMOTA! NE PRESTAJU DA PROVOCIRAJU SRBE: Ustaška zastava postavljena na ulazu u crkvu u srpskom selu Otišić!  Youtube

Danas ih je tamo jedva dvadesetak, premda je selo smešteno tek nekoliko kilometara od glavnog državnog puta koji spaja Split i Zagreb, nedaleko od Peručkog jezera.

Otišić je nekada imao dve škole, više prodavnica, poštu i mlin. Godine 2019. situacija je dramatično promenjena.

Tek pre nekoliko godina deo domaćinstava je dobio struju, vodu još uvek nemaju, a krajolikom dominiraju porušene i spaljene kuće, nestaju pod kupinom i korovom, pišu hrvatske Novosti.

Kurir.rs/portalnovosti.com

Foto: Profimedia