ZAŠTO SU ZDRAVE ČIA SEMENKE: Kako se jedu i kakvog su ukusa

Shutterstock

Čia semenke sad više nisu samo moderna hrana, već jedan od glavnih stubova zdrave ishrane, piše Lepa & Srećna.

Danas možemo da ih kupimo u svim supermarketima, a posipamo ih po salatama, krompirićima, kolačima i gustim sokovima. Čia semenke imaju vrlo blag ukus i zato se lako dodaju i u slana i u slatka jela. Evo zašto ih treba uvrstiti u svakodnevne obroke.

1. Čia semenke imaju visok sadržaj vlakana.
Savetuje se između 25 i 30 grama čia semenki svakog dana, a time ćete uneti 10 grama vlakana. To je čak 40 odsto dnevnih potreba, a obezbedićete i uslove za razvoj zdravih bakterija u gastro traktu koje su neophodne za imunitet.

Vlakna utiču na povećanje zdravog i smanjenje lošeg holesterola pa su čia semenke važne i za zdravlje srca.

2. Čia semenke sadrže i biljnu omega-3 masnu kiselinu poznatu pod skraćenicom ALA - alfalinoleinska kiselina, koja poboljšava cirkulaciju i deluje protivupalno. Otuda čia semenke mogu da doprinesu smirivanju upalnih procesa na koži, a koriste svima koji pate od upala.

3. Čia semenke sadrže nekoliko minerala ključnih za zdrave kosti: kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Ova kombinacija minerala, uz redovnu zdravu ishranu i fizičku aktivnost, štiti gustinu kostiju. Zato su čia semenke posebno važne za osobe koje moraju da izbegavaju mlečne proizvode.

PROČITAJTE JOŠ:


PAPRIKE PUNJENE SIROM I ZAPEČENE S JAJIMA

10 HIT MANTILA ZA JESEN 2019: sve moderne žene će nositi jednu od ove 3 boje (FOTO)

ZDRAVE PUNJENE PAPRIČICE SA HUMUSOM: hladno predjelo ili odlično meze za švedski sto (RECEPT)

Kurir.rs/Lepa & Srećna/Foto: Shutterstock