ODLUKA LOZNIČKOG UDRUŽENJA RATNIH DOBROVOLJACA 1912-1918: Od dobijene nagrade poklanjaju računare školama

T.Ilić

LOZNICA – Deo novčane nagrade dobijene na nedavno završenom konkursu lokalne samouprave ’’Moja ideja za moju Loznicu’’ lozničko Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 odlučilo je da iskoristi tako što će obradovati tri osnovca iz škola sa seoskog područja Grada Loznice.

Prema rečima predsednika udruženja Zorana Tošića, odlučeno je da se za 120 hiljada dinara nabave tri laptopa koja će biti uručena u prvim danima nove školske godine.

- Naše udruženje je kontaktiralo sa direktorima tri škole i odlučeno je da laptop dobiju dobri učenici kojima će oni koristiti u daljem radu i učenju. U skladu sa našim delovanjem dobiće ih po jedan učenik iz osnovnih škola u Tekerišu, gde je bila čuvena Cerska bitka, Lipnice, u kojoj je bilo komandno mesto Drinske divizije u toku gučevskih operacija, i Trbušnici, rodnom selu najmlađeg vojnika Velikog rata Momčila Gavrića. Nameravamo da i naredne godine ponovimo ovakvu akciju i da ona postane tradicionalna na početku svake školske godine – kaže on.

Inače, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 je za projekat ’’Čuvari Loznice- učionica prvog srpskog ustanka”, autora Zorana Tošića, dobilo drugu nagradu i 200 hiljada dinara. Projekat podrazumeva rekonstrukciju dela lozničkog šanca iz boja na Loznici 1810. godine u dužini od 50 metara, najočuvanijeg vojnog objekta iz Prvog srpskog ustanka u Srbiji.

(Kurir.rs/T.Ilić)