Jaje na oko, kajgana, kuvano jaje, rovito jaje, skoro nema jela u koje se ne stavlja jaje, upravo zbog svoje hranjive vrednosti.
Prema savetima nutricionista, najbolje je jesti rovito ili tvrdo kuvano jaje. Kuvanjem se eliminišu eventualne opasne bakterije, kao što je salmonela, a belance se lakše vari.
Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju prilikom kupovine, veoma je važno čitati etiketu i rok upotrebe. Najbolja su jaja iz kategorije A, kod bi trebalo da je utisnut na ljusci i sadrži niz informacija. Broj na početku označava način uzgoja. Zbog poštovanja prema životinima treba odbaciti broj 3 koji označava da su kokoške uzgajane u kavezu, piše u knjizi Smart dijeta.
Da biste jaje prekontrolisali kod kuće, uronite jaje u hladnu posoljenu vodu. Ako je sveže, ostaće na dnu u horizontalnom položaju, a ako nije sveže, plutaće.
Kurir.rs/Foto Pofimedia