JOŠ JEDAN PORAZ BORISA DŽONSONA: Poslanici izglasali zakon kojim se BLOKIRA Bregzit bez dogovora! (VIDEO)

AP

Poslanici britanskog parlamenta izglasali su zakon kojim se blokira Bregzit bez dogovora što predstavlja novi težak poraz premijera Borisa Džonsona.

Time se otvara put da Britanci traže od Brisela tromesečno odlaganje Bregzita.

Zakon o blokadi "tvrdog Bregzita" prošao je s 327 glasova prema 299. Sada taj zakon ide u Dom Lordova gde ne može da se zabrani, ali se njime može odugovlačiti što je verovatan scenario prema mišljenju lokalnih medija.

JOŠ JEDAN PORAZ BORISA DŽONSONA: Poslanici izglasali zakon kojim se BLOKIRA Bregzit bez dogovora! (VIDEO)  Youtube

Džonson je poručio da su potrebni novi izbori i pozvao na glasanje 15. oktobra.

On je poslanicima, nakon usvajanja zakona koji ima za cilj da spreči Bregzit bez sporazuma, rekao da vlada ne može da funkcioniše kada parlament donosi zakone "koji uništavaju sposobnost vlade da pregovara".

AP 
foto: AP

"Ne želim izbore, javnost ne želi izbore, zemlja ne želi izbore. Ali ova kuća nije ostavila druge mogućnosti osim da dopusti javnosti da odlučuje koga žele kao premijera", rekao je Džonson.

AP 
foto: AP

Nakon glasanja on je rekao da predlog zakona "predaje kontrolu" Evropskoj uniji.

"Radi se o zakonu namenjenom da poništi najveće demokratsko glasanje u našoj istoriji, referenduma 2016. godine. To prisiljava premijera da se preda u medjunarodnim pregovorima. Odbijam da to uradim", rekao je premijer Velike Britanije.

AP 
foto: AP

Zakon su na raspravu izneli laburista Hilari Ben i Ken Klark i Nikolas Soams (inače unuk Vinstona Čerčila), koji su izbačeni iz Džonsonove kOnzervativne partije jer se nisu slagali sa njegovim odlukama.

Zakon bi, nakon što ode u Dom lordova, trebalo da ode i pred kraljicu.


Kurir.rs/Tanjug
Foto: EPA