ČAČAK - Na takmičenju u kuvanju kiselog "svadbarskog" kupusa - "Kupusijadi", koja se održava u Mrčajevcima kod Čačka, najveći "zemljani" lonac sa kupusom i mesom, čija je zapremina 560 litara, pripremio je meštanin tog sela Milun Tošić.Tošić je rekao novinarima da je u lonac stavio 350 kilograma kiselog kupusa, koji se kiselio 14 dana, 110 kilograma svinjskog i junećeg mesa, 50 kilograma crnog i dva kilograma belog luka. Tu je i osam kilograma šargarepe, 15 kilograma masti, pet litara ulja i pet kilograma začina a da je slaganje tih namirnica u lonac trajalo oko tri sata.
"Kupus se kuvao na 12 vatri od 7 do 10 sati", kazao je Tošić i dodao da je u tom loncu pripremljeno oko 1.200 porcija kuvanog kupusa.
Ovogodišnja, 17. po redu "Kupusijada" počela je u petak i završava se u nedelju, a po rečima organizatora za najbolji kuvani "svadbarski" kupus takmiči se 50 takmičara u tri kategorije - celo selo kuva, ekipe i pojedinci i ugostitelji.
Najbolji kuvari u svakoj od tih kategorija dobiće po zlatni, srebrni i bronzani lonac, a od ove godine uvedeno je i novo takmičenje - u degustaciji svadbarskog kupusa.
Pored takmičarskog dela i poljoprivrednih izložbi, manifestacija ima i prateći zabavni program sa koncertima estradnih pevača, pevačkih grupa, narodnih orkestara i kulturno - umetničkih društava.
Porcija svadbarskog kupusa, koji posetioci mogu degustirati pod šatrama poznatih čačanskih ugostitelja, iznosi 350 dinara. Manifestaciju organizuje
Turistička organizacija Čačka i Savet Kupusijade, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave Čačka. Ona je iz gradskog budžeta izdvojila 2,45 miliona dinara, i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje je izdvojilo 1,5 miliona dinara.
(Kurir.rs/Beta, foto: RINA)