ČUDA U KUHINJI
BAKINA ŠTRUDLA JE OMILJENI SLATKIŠ GENERACIJAMA! Ovaj recept je deo TRADICIJE!
Najlepši slatkiš naših baka se pravi po starinskom receptu, a ako ga slučajno još uvek niste probali, sada je prava prilika.
Priprema:
- Kvasac potopiti u mleko u koje ste dodali malo soli i šećera. Pomešati brašno, jaje, 2 žumanceta, ulje i potopljen kvasac, zamesiti testo i ostaviti da nadođe. Razviti dve kore.
- Za fil prokuvati 250 g šećera sa 3 dl vode, kad provri, dodati 250 g mlevenih oraha. Filovati kore a zatim uviti u rolat. Ostaviti još malo da odstoji (oko jedan sat).
- Peći u rerni oko 30-45 minuta. Kad se rolat prohladi, seći na komade i valjati u prah šećer u koji ste dodali štapiće od vanile.
Savet...
U ovom kolaču umesto oraha možete dakoristite mleveni mak
SASTOJCI:
Testo:
1/2 kg
brašna
1 celo jaje
2 žumanceta
1 šolja ulja
1 šolja mleka
1 kašika suvog kvasca
2 kašike
šećera
malo soli
malo mleka
Fil:
250 g šećera
3 dl vode
250 g mlevenih oraha
Kurir.rs / Foto: Shutterstock