Jesen je savršeno godišnje doba da počnete da pravite ajvar, a evo kako možete da napravite najbolji.
Sastojci:
- 10 kg crvene paprike roge
- 3 velika patlidžana
- 5 dl ulja
- 5 kašičica soli
- 1 velika kašika šećera
- 1 kašika mlevene čili papričice
Priprema:
1. Papriku i patlidžane pecite na roštilju ili kod kuće na ringli ili u rerni dok tu i tamo malo ne pocrne. Potom ih stavljajte u veliki lonac i poklopite da se dobro upare jer je tako mnogo lakše skinuti kožu.
2. Nakon što se ohlade dovoljno da ih možete držati u rukama, sledi ljuštenje paprike i patlidžana i čišćenje od koštica. Naoružajte se strpljenjem jer to zna da potraje, posebno ako se na pojedinim komadima koža teže odvaja.
3. Oljušteno povrće stavite da se dobro ocedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata. Sledi sitnjenje, a za to je savršena mašina za mlevenje mesa.
4. Stavite samleveno povrće u veliki lonac i kuvajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno sve vreme lagano mešati. Nakon 20 minuta polako sipajte 1 dl ulja, pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dl dok ne potrošite sve. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.
5. Ajvar je gotov kada kutlačom pređete po dnu lonca i ocrta se put, tačnije, kada možete videti dno dok se masa polako vraća na mesto. So, šećer i čili se dodaju pred kraj kuvanja, otprilike dvadesetak minuta do završetka.
6. Pasterizacija: Kada se približi kraj kuvanju, stavite čiste teglice i poklopce u rernu na 100 stepeni da se dobro zagreju. Zatim ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada ih napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Pre zatvaranje premažite uljem i ivicu teglica i tek tada ih čvrsto zatvorite.
7. Sve tegle složite na mesto gde će moći da stoje oko 24 sata dobro pokrivene krpama ili ćebetom (sa svih strana). Cilj je da se postigne što sporije hlađenje i tako se dobro pasteriziraju. Kada se skroz ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Kurir.rs, Foto: Shutterstock