Testenina sadrži malo masnoće, a pritom je bogata vlaknima što je drži idelanim izborom za ručak, jer znači da ćete duže biti siti.
Utvrđeno je i da ima nizak glikemijski indeks, što u prkasi znači da manje povećava nivo šećera u krvi, posebno u poređenju sa drugim rafinisanim ugljenim hidratima poput pirinča i belog hleba.
"Želim da istaknem, ma kako to ironično zvučalo, da je pasta primer – kojih nema mnogo – procesovane hrane i visoko rafinisanih ugljenih hidrata koja ima nizak glikemijski indeks, upravo zbog načina na koji se procesuje", objasnio je Džon Sivenpajper, autor studije koja je za cilj imala da spozna da li testenina zaista ima negativan uticaj kako to sugerišu tradicionalni mediji i stručne procene.
Kada se brašno i voda sjedine i ta mešavina ostavi da se osuši, skrob se teže vari, što znači da ima sporiji stepen apsorpcije i time izaziva sporiji i niži porast glukoze u krvi, dodao je Sivenpajper.
S druge strane, Sandra Arevalo, dijetetičar i edukator o dijabetesu za Montefijore zdravsteni sistem u Njujorku, koja nije učestvovala u pomenutoj studiji, ističe da ovakav zaključak ma osnova, ali ukazala je i na to da bi običnu testeninu trebalo zameniti onom od žitarica sa celim zrnom.
"Žitarice sa celim zrnom su uvek bolji izbor hrane zbog visokog sadržaja hranljivih vlakana koji pomažu da se poboljša funkcija probavnog sistema, očisti unutrašnjost organizma i stvori osećaj sitosti, što je od koristi kod mršavljenja i kontrole šećera u krvi’’, kaže ona.
Savet je i da se testenina ne konzumira češće od dva do tri puta nedeljno!
Takođe, ako želite da sačuvate figuru, trebalo bi da povedete računa sa kojim namirnicima kombinujete testeninu. Naime, visokokalorični sosevi su ono što ovu namirnicu zapravo čini rizikom za višak kilograma!
Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia