9 STVARI KOJE ZAPOSLENI U RESTORANIMA NIKAD NE BI NARUČILI: Konobari i kuvari otkrili pravu ISTINU od koje će vam se želudac okrenuti!

Profimedia

Kada počnu da rade u restoranima, zaposleni shvate da neke stvari, ali i hrana, nisu uvek ono što očekujete da će biti. Takođe, kako imaju pristup kuhinji, često saznaju tužnu istinu iza nekih jela koja su dosad rado naručivali pa ih od sada u potpunosti izbegavaju. Osoblje nekoliko restorana otkrilo je devet stvari koje nikada više ne bi naručili čak ni na mestu na kojem rade.

Određene namirnice na baru sa salatama

"Stvari kao što su zelena salata i sveže povrće svakodnevno se zamjenjuju, ali one manje popularne, poput graška, često se ne zamjenjuju više od jednom nedeljno (ako i toliko). S nekim namirnicama, poput maslina i kiselih krastavaca, rečeno mi je da svežije stavim na vrh, kako bi ispod bile one stare nekoliko meseci. Grozno!" priča konobar Kris P.

Profimedia 
foto: Profimedia

Kocke leda

"Ljudi ne znaju koliko se retko čiste mašine za led i spolja i unutra. Verovatno su prošle godine od kada je aparat isključen i očišćen iznutra. Videla sam mašine za led na kojoj je buđ, prljavština pa čak i bubašvabama u njima. Ne volim vodu sobne temperature, ali radije bih je pila nego rizikovala gadnu infekciju", kaže radnica u restoranu Tori T.

Limun

"Konobari bi uvek sekli limun danima pre i samo ga stavili u veliku posudu da stoji dok se ne potroši. Nikad nisu prali voće koje su koristili, nisu čak ni redovno prali ruke. Ponekad bi čak pokupili sto nakon gostiju, a limun izbacili iz čaše nazad u posudu s narezanim kriškama", priseća se Heder H.

Profimedia 
foto: Profimedia

Pire krompir

"Postoji razlog zašto je pire krompir u restoranu tako dobar - to je sami maslac! Kunem se da restoran u kojem radim koristi razmeru krompira i maslaca 50:50. Svaka porcija je zapravo ceo štapić maslaca. Ukusan je, ali nakon što sam video kako se pravi, ne mogu više da ga jedem. Svaki put kad mušterija naruči pire krompir, žalim njegove arterije."

Profimedia 
foto: Profimedia

Dekoracije za jela

"Većina ljudi ionako ne jede dekoracije na tanjuru, ali moram reći da sam toliko puta videla kako kuvaruzima list kelja ili bilo čega drugoga s vraćenog tanjira i baca ga na novi koji izlazi za mušteriju, otkriva radnik u restoranu Ašton L.

Profimedia 
foto: Profimedia

Hleb

"Kako su dijete s niskim udelom ugljenih hidrata postale popularne, dobijamo nazad puno korpica s netaknutim hlebom ili im nedostaje samo komad ili dva. Kad se žurimo, jednostavno ga malo lepše rasporedimo i nosimo do sledeće mušterije. Ako zaista želite hleb, naručite ga drugačije izrezanog ili celu pogačicu, tako ćete dobiti svež hleb koji niko pre vas nije dirao", savetuje konobar Pijetro K.

Profimedia 
foto: Profimedia

Testenina sa sirom

"Testenina sa sirom na našem dečijem meniju je doslovno napravljena iz kese. Smešno je što se svi dive kako je neverovatna naša testenina sa sirom, to je jedno od najpopularnijih jela kod nas. Naravno, sviđa se i meni ali ako poželim da je jedem, istu takvu mogu da spremim kod kuće. Definitivno je ne bih naručio u restoranu kad postoji toliko mnogo boljih opcija!" kaže Šiši R.

Profimedia 
foto: Profimedia

Mešana salata

"Iako su neke od najpopularnijih stavki na našem meniju salate, nikad ih ne jedem. Žena koja pravi salate za naš restoran meša ih rukama - to bi inače bilo okej da barem nosi rukavice. Videla sam je kako liže prste i grebe se po vlasištu pa onda meša salatu za gosta. Užas!" otkriva Kirsten C.

Profimedia 
foto: Profimedia

Pomfrit

"Pre nego što sam počela da radim na svom sadašnjem poslu, obožavala sam pržene krompiriće. Sad vidim da retko menjaju ulje za prženje i previše su mi se zgadili da bih ih pojela. Sveže ulje za prženje je zltne boje, a kod nas u restoranu se isto koristi sve dok ne postane tamno smeđe poput ulja koje se stavlja u automobil. Smrad se oseti čim uđete u kuhinju", priča Emelgejt T.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Reader's Digest/ Foto: Profimedia