ZAGRAĐANIN KONTROLIŠE SLUŽBE, A NIJE PROŠAO PROCENU BIA! Nadležni tri i po godine odbijaju da se izjasne da li je BEZBEDNOSNO SIGURAN!

Damir Dervišagić, Printscreen

Poslanik SPS je član Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ali nema bezbednosni sertifikat. Nadležni već tri i po godine odbijaju da se izjasne da li je bezbednosno siguran

Vladan Zagrađanin, predsednik IO SPS, jedan od aktera afere „kofer“ i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti, nije dobio bezbednosni sertifikat službi koji je neophodan za pristup najpoverljivijim podacima države Srbije, saznaje Kurir.


Bezbednosni sertifikat ne mogu da dobiju članovi odbora koji jesu ili su bili u sukobu sa zakonom. Zagrađanin se, prema saznanjima Kurira, u nekoliko navrata raspitivao kod članova Odbora da li mu je stigao bezbednosni sertifikat, a neko se čak, u njegovo ime, raspitivao i u BIA.


Odugovlačenje


Odbor za kontrolu službi bezbednosti broji devet članova i isto toliko zamenika. Kada član potpiše zahtev za obavljanje provere (koji obuhvata i njegovu porodicu), od tog trenutka može da prisustvuje sednicama Odbora zatvorenim za javnost, a čeka se kraj te provere, odnosno izdavanje bezbednosnog sertifikata, da bi imao pristup najpoverljivijim podacima.

Bezbednosne sertifikate odranije imaju Igor Bečić, koji je i predsednik Odbora, Marija Obradović i Vladimir Đukanović, poslanici SNS. Takođe, ove sertifikate za pristup poverljivim podacima imaju i Dušan Bajatović iz SPS, kao i Radoslav Milojičić Kena iz DS. Radikali - Vojislav Šešelj i Milorad Mirčić su odbili da potpišu zahtev za proveru, pa i nisu u sistemu provere za bezbednosni sertifikat i nemaju pristup sednicama zatvorenim za javnost. Za ostale članove je tražen bezbednosni sertifikat kada je formiran Odbor, na početku ovog saziva, dakle pre tri i po godine, ali odgovora još nema.

- Kancelarija za zaštitu tajnih podataka se ne izjašnjava već tri i po godine o bezbednosnim sertifikatima za poslanike, članove Odbora. Za nekoliko meseci će se ovaj saziv i raspustiti, a deo članova Odbora nema potreban sertifikat. Procene službi traju retko kad više od šest meseci. Ovo znači da neko od poslanika nije prošao sigurnosnu procenu, ali ne žele da se podiže prašina oko toga, pa je izabran najbezbolniji način, da se ne izjašnjavaju - kaže izvor Kurira i dodaje:


Ne vole ga ni u SPS


- Međutim, za razliku od ostalih, samo se Zagrađanin u nekoliko navrata raspitivao da li mu je stigao sertifikat, a do nekih članova Odbora je stigla i informacija da je neko čak zvao BIA da pita šta se dešava s procenom za ovog socijalistu.


Predsednik IO SPS se čak i naljutio što nije dobio papir iz službi da je prošao bezbednosnu procenu, pa iz revolta već izvesno vreme ne prisustvuje sednicama Odbora.

- Zagrađanin u ovom skupštinskom telu zamenjuje Dušana Bajatovića, zamenika predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Pošto je Bajatović često na putu, Zagrađanin mora umesto njega da prisustvuje sednicama. Ipak, poslednjih meseci on uopšte ne dolazi. Tako iskazuje svoj revolt. Zagrađaninu je taj papir važan da bi mogao da njime maše okolo da nikad u svom životu nije kršio zakon.


Nervoza


I izvor Kurira iz poslaničkog kluba SPS kaže da su oni čuli da Zagrađanin nije prošao bezbednosnu proveru, te zato i nema sertifikata već godinama i da je nervozan zbog toga.

- U poslaničkom klubu se priča da je odbijen za bezbednosni sertifikat. To nas i ne čudi, ipak je reč o čoveku koji je sklon aferama - dodaje izvor našeg lista.

Momir Stojanović

NISU DOBILI SERTIFIKATE JER SU PROVERE NEGATIVNE


Momir Stojanović, bivši predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kaže da to što bezbednosni sertifikati nisu dati nekim članovima Odbora znači da sigurno postoje smetnje, odnosno da je neko pao:


- Ne čeka se na proveru tri i po godine. Služba ne sme da izda sertifikat nekom poslaniku ako je negativna ocena (nije prošao proveru), jer bi to značilo da ljudi iz službe krše zakon, a ne smeju ni da kažu ko je pao i zbog čega da se ne bi digla buka.

Nisu dobili sertifikate jer su negativne provere, to je! A ovi iz Kancelarije za zaštitu tajnih podataka biraju da ćute i da ne talasaju. Za svakog za kog nije stigao sertifikat znači da je negativna procena.

foto: Zorana Jevtić

Muk

DAČIĆ I ZAGRAĐANIN ĆUTE


Na Zagrađaninov broj se javila ženska osoba i poručila da je na sastanku, a iako smo ostavili podatke i poruku, ovaj socijalista se do zaključenja broja nije javio.

Ivica Dačić, lider socijalista, nije odgovorio na SMS s konkretnim pitanjem.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Damir Dervišagić, Printscreen