STARINSKI KOLAČ OD JABUKA I GRIZA: Brzo se sprema, a smazaćete ga za tren
Za kolač naših baka ne treba mnogo vremena, a smazaćete ga za tren.
Suvi sastojci:
- 2 šolje (od 2 dl) brašna
- 2 šolje griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 šolja šećera
- 1 vanilin šećer
Za nadev:
- 1,5 kg jabuka
- 1 vanilin šećer
- cimet
- 1/2 šolje šećera
- 150 g maslaca
Priprema:
1. Prosejte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte griz i šećer. Sve zajedno pomešajte i raspodelite na 3 jednaka dela.
2. Jabuke ogulite, narendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Smesu podelite na dva jednaka dela. Jabuke se ne cede, jer će njihov sok natopiti sipano testo pa će postati mekano tokom pečenja.
3. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Posudu za pečenje premažite maslacem ili uljem.
4. Slaganje: Kao prvi sloj stavite suve sastojke. Kašikom ih poravnajte, dodajte polovinu jabuka, rukama ili kašikom, zatim dodajte drugi deo suvih sastojaka, poravnajte kašikom i pritom malo utisnite, i na kraju dodajte preostale jabuke. Utisinite jabuke i pospite poslednji sloj suvih sastojaka.
5. Dobro sve utisnite, a preostali maslac narendajte ili naseckajte na tanke listiće i poslažite po kolaču.
6. Kolač stavite u zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.
Kurir.rs/Foto: Shutterstock