5 NAMIRNICA KOJE NAJBOLJE SMANJUJU VISOK PRITISAK: Što pre počnite da ih jedete
Najbolja prevencija i način lečenja visokog krvnog pritiska, odnosno hipertenzije, svakako je izbalansiran način ishrane, piše Lovesensa.
Ako u svom režimu ishrane nemate povrće, postoji veliki rizik od razvijanja raznih metaboličkih oboljenja i nedostataka vitamina i minerala. Povrće je lekvoita hrana koja jača imunitet, čuva naše zdravlje i pozitivno utiče na funkcionisanje organa, a određene vrste povrća odlično su se pokazale za snižavanje i prevenciju visokog krvnog pritiska. U tu grupu povrća ubrajaju se namirnice koje su bogate kalijumom, a to su: krompir, batat, špargla, spanać, kupus i klice.
Kalijum pomaže u smanjenju krvnog pritiska tako što neutrališe negativne efekte soli u organizmu. Bubrezi regulišu krvni pritisak i kontrolišu količinu tečnosti u telu, a što je više tečnosti u organizmu, to je viši i krvni pritisak. Bubrezi filtriraju krv i izbacuju višak tečnosti koja se skladišti u bešici kao urin. Ovaj proces zahteva odgovorajući balans natrijuma i kalijuma u telu kako bi se uspešno eliminisala bespotrebna tečnost iz organizma. Kada konzumirate povrće bogato kalijumom, uspešno se uspostavlja balans sa natrijumom i tako omogućavamo organizmu da obavlja procese koje sprečavaju visok pritisak.
Važno je da nabrojane vrste povrća što pre ubacite u svoj jelovnik, čak iako trenutno nemate problem sa hipertenzijom. Takođe, važno je maksimalno ograničiti unos soli koja je jedna od vodećih okidača za visok pritisak.
PROČITAJTE JOŠ:
POPIJTE OVAJ NAPITAK UJUTRU NA PRAZAN STOMAK - KILOGRAMI ĆE NESTATI
SVAKI DAN POJEDITE 2 KOMADA I NE BRINITE ZA ZDRAVLJE
POGLEDAJTE SE U OGLEDALO - EVO KAKO DA PROVERITE ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE