3 JELA SA TUNJEVINOM KOJA ĆE VAS OBORITI S NOGU: Spremaju se lako i brzo, zdrava su i jedno ćete već sutra spremiti za RUČAK (RECEPT)
Tunjevina iz konzerve nije skupa, a kao glavni sastojak jela štedi dosta vremena. U dobroj kombinaciji namirnica biće ukusan i zdrav ručak.
Mediteranska testenina s tunjevinom
Tunjevinu iz konzerve treba pomešati s naseckanim pardajzom, maslinama, naseckanim lukom, kaparom, peršunom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Ukoliko imate tunjevinu konzervisanu u maslinovom ulju, nemojte je cediti. U ostalim slučajevima je ocedite i zamenite kvalitetnim maslinovim uljem. Skuvajte testeninu i u što topliju umešajte tunjevinu s povrćem. Pospite narendanom mocarelom koja će se rastopiti. Priprema se 15 minuta i kuva isto toliko.
Sastojci za 4 osobe:
160 gr tunjevine iz konzerve (po mogućnisti da je u maslinovom ulju)
1 paradajz naseckan na sitne kockice
1/2 šoljice naseckanih crnih maslina
1/4 šoljice naseckanog luka
2 kašike naseckanog peršuna
1 kašika naseckanog kapra
2 kašike limunovog soka
2 kašike devičanskog maslinovog ulja
so, sveže mleveni biber
340 gr nekuvane testenine
1 šoljica narendane Mocarele
Pečene lađe od tikvica i tunjevine
Ovo jelo nema puno kalorija, nema gluten (ako ga izbegavate) i dobar je izbor za ručak ili večeru. Dodajte tikvicama zelenu ili neku drugu salatu i obrok je potpun. Tikvice treba prepoloviti po dužini i kašikom izvaditi mekanu sredinu s košticama. Tikvice napunite smesom tunjevine, na kockice iseckane paprike, kukuruza iz konzerve, naseckanog luka, narendanog sira i maslinovog ulja. Ako volite jak ukus sira, pospite odozgo narendanim parmezanom. Peći oko pola sata na 200 °C. Za pripremu će vam trebati trebati 10 minuta, a za pečenje 30.
Sastojci za 4 osobe:
2 malo veće tikvice
2 manje konzerve tunjevine
1/4 šoljice naseckanog luka
1 crvena paprika srednje veličine iseckana na kockice
150 gr kukuruza šećerca
maslinovo ulje
so, papar
1 šoljica narendane gaude
narendan parmezan po želji
Brusketi s tunjevinom i paradajzom
Na hleb nakapati maslinovo ulje, naneti na njega oceđenu tunjevinu koju prethodno pomešate sa kaprom i začinima. Prekriti tanko isečenim parčićima paradajza, kolutovima luka i na kraju sira. Sve posuti origanom. Peći u rernina 180°C 20-ak minuta. Priprema: 10 minuta, pečenje: 20 minuta.
Sastojci za 4 osobe:
2 konzerve tunjevine
2 čvrsta paradajza iseckana na tanke kolutove (4 ili 8, zavisno od kriški hleba)
kačkavalj
1/2 glavice luka isečenog na tanke kolutove
4 kašike iseckanog kapra
maslinovo ulje
origano
so, biber
Kurir.rs/Miss7.24sata.hr/Foto: Profimedia