DECA SVE LUĐA I AGRESIVNIJA, NOVO VRŠNJAČKO NASILJE, OVOG PUTA U LESKOVCU: Osnovci se tukli letvama u školi! Direktor: Tako je skoro svaki dan, ruke su nam vezane

D.M.

Posle nekoliko dana međusobnog vređanja, dve grupe učenika OŠ „Vuk Karadžić“ u Leskovcu potukle su se letvama u školskom dvorištu, tako da je na kraju reagovala i policija.

Naime, ni nastavno osoblje u četvrtak nije moglo da razdvoji učenike petog i šestog razreda, koji su nakon nastave jedni drugima napravili sačekušu i počeli da se tuku letvama, dok su druga deca u školskom dvorištu navijala i tuču snimala i slikala mobilnim telefonima.

- Učinili smo sve kako je propisano pravilnikom o postupanju ukoliko se u školama desi neko nasilje ili zlostavljanje - obavestili smo roditelje, policiju, hitno sazvali sednicu školskog tima za zaštitu od nasilja i diskriminacije i učenicima koji su izazvali sve ovo biće izrečene kazne i društveno koristan rad. Međutim, to ne znači da će se nasilje time zaustaviti - upozorava direktor ove škole Predrag Zdravković.

On ističe da se u svakoj osnovnoj školi neki oblik nasilja desi barem jednom dnevno, a u srednjim školama i više puta.

- To je tužna realnost. Očigledno je da u tim pravilnicima, koji su počeli da se donose na godišnjem nivou, mora nešto drastično da se menja - smatra Zdravković i dodaje da škola neretko ima problema i sa roditeljima dece nasilnika, koji ili ne reaguju, ili čak podržavaju postupke svoje dece.

- Desi se da mi izreknemo meru društveno korisnog rada detetu kao kaznu, a roditelj se pobuni protiv toga uz obrazloženje da on dete nije poslao u školu da čisti dvorište ili zaliva cveće. I onda su naše ruke da dalje postupamo skroz vezane - objašnjava Zdravković.

D.M. 
foto: D.M.

Član školskog tima za zaštitu od nasilja Igor Veličković upozorava da se sve češći oblik nasilja dešava preko društvenih mreža.

- Oni se tamo na Fejsbuku ili Instagramu izvređaju u porukama, ponižavaju jedni druge i onda, čim dođu u školu, to rešavaju pesnicama - dodaje Veličković.

U ovoj OŠ, koja deli školskog policajca sa obližnjom Srednjom tehničkom školom, a u kojoj se pre nekoliko dana desilo slično vršnjačko nasilje, kažu da često reaguju preventivno, da organizuju tribine, okrugle stolove, čak i posebne časove u nastavi koji se bave problemom vršnjačkog nasilja.

- Izgleda da to nije dovoljno. Čini se da što više pričamo o nasilju, ono se dešava sve češće - zaključuju prosvetari.

Igor Veličković

POTREBNE STROŽE KAZNE

Član školskog tima za zaštitu od nasilja Igor Veličković tvrdi da su deca dobro upoznata sa svojim pravima i školskim pravilnicima, te da ih iskorišćavaju i manipulišu njima.

- To problematično dete dobro zna da ne može biti izbačeno iz škole, da nasilje može da ponovi više puta pre nego što bude kažnjeno i ono to bukvalno koristi. U samom sistemu mora nešto hitno da se menja, da budu strože kazne i da se reaguje brže - smatra Veličković.

Kurir.rs / D. Marinković

Foto: D.M.