SRBIJOM HARA STOMAČNI VIRUS, NAJVIŠE STRADAJU DECA: Evo šta JEDINO možete da uradite kako biste spasli svoje dete, pre nego što stignete do lekara

Profimedia Ilustracija

Gradski zavod za javno zdravlje je objavio podatak da je preko 14.000 pacijenata obolelo od respiratornih virusa u poslednjoj nedelji, a informacije iz domova zdravlja širom Srbije potvrđuju sličnu statistiku. Osim ovog virusa sve je učestalija pojava stomačnih virusa, a pre svega kod najmlađih stanovnika Srbije. Za Kurir je iz savetovališta za pomoć i podršku porodicama sa trudnicama, novorođenim bebama i malom decom Halo Beba rečeno šta tačno roditelji treba da urade kada se pojave prvi simptomi stomačnog virusa kod deteta, i to pre nego što odu kod lekara.

Stomačni virusi su tipična pojava u prelaznom periodu, pogotovo onda kada je razlika u dnevnim i noćnim temperaturama značajna. Na visokim temperaturama se mikrobi množe, a naglo izlaganje niskim izaziva prehladu.

- Deca mnogo vremena provode na podu, istražujući, što je pogodan prostor za sakupljanje bakterija. Kada je imuni sistem nakupi tih stranih tela jasno je da je oslabljen, a samim tim osetljiviji i na viruse, kažu iz servisa Halo beba i dodaju:

Profimedia Ilustracija 
foto: Profimedia Ilustracija

- Digestivni trakt je kod dece mlađe od dve godine daleko podložniji oboljenjima nego kod odraslih, te nije retko da se virus sa respiratornog trakta spusti na creva.

Vrlo je važno posmatrati odstupanja od redovnog ponašanja deteta, kao i uočiti netipične reakcije njegovog tela.

- Kada dete pokupi bakteriju ili virus, ono više balavi, stvara se i sluz i gust šlajm. Malo dete nije u mogućnosti da na adekvatan način to iskija ili iskašlje, te se sekret spušta u organe za varenje, a tamo se nepoželjni organizmi množe, kažu iz servisa Halo beba.

Profimedia Ilustracija 
foto: Profimedia Ilustracija

Ono što naglašavaju je da je neophodno da roditelji puste svoje dete da taj sekret izbace do kraja, ili putem povraćanja ili putem stolice, a tek onda da reaguju.

- Nepoželjni mikroorganizmi treba da budu eliminisani koliko je to moguće više, pre nego što se krene u proces lečenja. Probiotik jeste glavno sredstvo koje se savetuje roditeljima čije dete ima povraćanje ili dijareju. Ipak, ne znači da je organizam u mogućnosti da lek prihvati i zato postoji samo jedna terapija:

- pustiti organizam da se iščisti, a pritom ga za to vreme ne napajati i ne hraniti,

Profimedia Ilustracija 
foto: Profimedia Ilustracija

- pripremiti rastvor elektrolita i u prvih sat vremena davati jednu kašičicu na pet minuta, a ukoliko želudac i creva to prihvate kasnije se može primeniti i češće,

- dati detetu probiotik,

- tek nakon sat ili više savetuje se neka dijetalna hrana u vidu krompira, šargarepe i slično,

- obavezno odvesti dete kod lekara kako bi se proverilo da li je dovoljno hidrirano.

Profimedia Ilustracija 
foto: Profimedia Ilustracija

Ukoliko dođe do ozbiljnijeg oštećenja sluzokože želuca i creva izazvanog stomačnim virusom trebalo bi se skoncentrisati na oblaganje osetljivih organa, a za to se savetuje pirinčana voda koja u sebi ima dovoljno sluzi i koja će na adekvatan način pripremiti digestivni trakt za dalju terapiju.

Najvažniji savet roditeljima dece obolele od stomačnog virusa je da ne strahuju za život deteta ukoliko ono čak i čitav dan provede bez konkretnog obroka. Naime, ukoliko se forsira dete teškom hranom, njegov organizam se samo još više iscrpljuje i teže će se oporaviti.

- Čak i ako se u stolici pojave tragovi krvi to nije neobična pojava. Ogolela creva su prožeta kapilarima koji mogu da puknu s vremena na vreme. Ipak, ukoliko se krvarenje ponovi u više od tri stolice, hitno se javite dežurnoj pedijatrijskoj službi, kažu iz Halo bebe.

(Kurir.rs/Jelena Bojić Obradović)