Šah keks

Sastojci

♦ 450 g brašna
♦ 100 g šećera
♦ 200 g maslaca
♦ 2 kašičice vanilin-šećera
♦ 2 kašike kakaoa

Priprema

Pomešati brašno, šećer i maslac, umesiti testo pa ga podeliti na dva jednaka dela: u jedan deo staviti vanilin-šećer, a u drugi kakao. Oba dela podeliti tako da se dobiju dva jednaka dela s kakaom i dva s vanilom. Oblikovati 4 valjka i dobro ih pritisnuti jedan uz drugi. Na podlogu prvo staviti, jedan do drugog, beli i crni pa na njih staviti crni na beli, a beli na crni, tako da se u preseku dobije izgled šahovske ploče. Ostaviti da odstoji u frižideru oko pola sata. Po želji, umesto 4 deblja može se napraviti i 8 tanjih valjaka i tako dobiti više „šahovskih polja“. Tako pripremljeno testo seći na tanke kriške i peći u podmazanom plehu oko 10 minuta na 200 stepeni.