Dobrodošli Za savršenu slavsku trpezu na stolu se moraju naći slavsko žito i slavski kolač, ali i druga ukusna jela
Kao i za svaku slavu, zna se koje su osnovne stvari koje moraju da se nađu na stolu. Najvažniji su sveća, kolač, vino i žito, a zatim domaćini gostima iznose jela koja su pripremili za posluženje.
Hrana ne mora da bude preskupa, već svako treba da sprema u skladu sa svojim mogućnostima. Mi vam predlažemo bogato predjelo, glavno jelo i desert, kao i starinske recepte za najukusnije slavsko žito i najlepši slavski kolač!
Ovaj hleb je neizostavni deo srpskih religijskih obreda i rituala, te su gosti koji dolaze na slavu „dužni“ da se uz kašiku žita i popijen gutljaj crnog vina posluže i parčetom kolača.
Predjelo ili meze je takođe sastavni deo srpske kulinarske kulture. Podrazumeva bogato postavljen slavski sto na kom se nalaze razna lepo dekorisana predjela.
Sir, kajmak, pršuta, suhomesnati proizvodi, salate, turšija, ajvar, proja, pite, sarme, pečenje, prebranac, riba naći će se na trpezi svakog domaćina.
Kad je reč o glavnom jelu, većina srpskih porodica odlučuje se za sarmu i pečenje.
Najslađe se ostavlja za kraj! Predlažemo vam da kao desert poslužite tortu, sočnu poslasticu koja menja pet vrsta sitnih kolača!
Slavsko žito
Sastojci
- 500 g pšenice belije
- 400 g kristalnog šećera
- 400 g mlevenih oraha
- vanilin šećer
- 1 kafena kašičica muskantnog oraščića
Priprema
Pšenicu proberite od kamenčića i kukolja, stavite je u posudu i prelijte vodom da prenoći. Sutradan potopljeno žito isperite u nekoliko voda i dobro skuvajte.
Kad je pšenica skuvana, ostavite je malo da se ohladi pa je procedite, ali nemojte ispirati kako bi zadržala pšenični skrob.
Dok je žito još toplo, sameljite ga, ali vodite računa da pšenica bude krupnije mlevena.
Još uvek mlaku, mlevenu pšenicu pomešajte s mlevenim orasima i dodajte kesice vanilin šećera i muskantni oraščić po ukusu. Sve to dobro umešajte rukama i prstima, zatim dobijenu smesu stavite u plitku činiju i lepo oblikujte rukama.
Na kraju, slavsko žito pospite mlevenim orasima.
Slavski kolač
Sastojci
- 1,5 kg brašna
- 30 g pivskog kvasca
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- parče putera
- kora limuna
- žumance
- so i malo mleka
Priprema
Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo.
Sud s kvascem stavite na toplo mesto. Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.
U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte pomalo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kad se udvostruči.
Kurir.rs / GOST-UREDNIK
Aleksandra Ljubičić
Urednica sajta Stvarukusa.rs
FOTO: SHUTTERSTOCK