Na vašoj zimskoj trpezi neće da škodi da se pojavi poslastica kao što je pita od bundeve. Hrskava i slatka kojoj malo ko može da odoli.
Sastojci:
250 g brašna
50 g šećera
1/2 kašičice soli
125 g maslaca
1 jaje
2 velike kašike mleka
Fil:
1/2 l mleka
1/2 kg bundeve
200 g šećera
2 jajeta
1 mala kašičica cimeta
Priprema:
1. Obložiti kalup papirom za pečenje. Promešajte brašno, so i šećer. Zatim dodajte na kockice iseckan hladan maslac i izmešajte smesu prstima dok testo ne dobije strukturu poput krupnih mrvica. Zatim dodaj jaje i mleko i brzo zamesite kuglu (ne mesite predugo jer testo neće biti prhko). Nakon toga ga zamotajte u plastičnu foliju i ostavite ga pola sata da odstoji u frižideru.
2. Iseckati bundevu za fil na kockice i staviti ih u veliku posudu, zajedno sa mlekom. Dodajte šećer i začine i stavite krem da se kuva na laganoj vatri dok bundeva ne omekša (oko 15-20 minuta), povremeno mešajući da bundeva ne zagori. Kada omekša, izmiksate je štapnim mikserom ili u blenderu.
3. Ostavite fil da se ohladi i zatim u njega dodajte umućena jaja.
4. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Izvadite testo iz frižidera, istanjite ga i stavite u kalup tako da njime obložite i dno i ivice. Izbockajte dno viljuškom i stavite ga desetak minuta u zamrzivač. Nakon toga testo izvadite, poklopite ga folijom i pećite još jednom deset minuta.
5. Izvadite pečeno testo i smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni. Sipajte fil preko njega i sve zajedno pecite pola sata. Pre serviranja kolač ohladiti.
Kurir.rs/Foto: Shutterstock