PERITE IH REDOVNO: Platnene cegere ne stavljajte na kuhinjski sto, a evo kako da ih održavate čistim i BEZ BAKTERIJA

Shutterstock

Platneni cegeri za višekratnu upotrebu ne bi se trebalo da se nalaze na vašem kuhinjskom stolu, pokazali su rezultati novog istraživanja kojim je potvrđeno da su ove vrećice pune bakterija.


Većina ljudi uopšte ne pere cegere, niti kategorizuje namirnice kada ih stavlja u njih. Tako bi, primera radi, u jednom trebalo da bude povrće, u drugom meso, a u trećem suve namirnice.


Istraživanje je pokazalo da jedan ceger koji sadrži sve navedene namirnice može uzrokovati kontaminaciju različitih tipova bakterija, a osim toga, budući da ga nosite sa sobom svuda, verovatno je da već dosta bakterija ima i sam ceger. Upravo zato treba izbegavati stavljanje cegera na sto.


Kod osoba koje su koristile ceger koji nije opran nakon upotrebe već su ga ostavili u automobilu, količina bakterija povećala se za deset puta. Dobra vest je da su osobe koje su oprale ceger za 99 odsto smanjile mogućnost pojave bakterija.

KAKO BI VAŠ CEGER UVEK BIO ČIST I BEZ BAKTERIJA, STRUČNJACI PREDLAŽU NEKOLIKO SAVETA:

Prvi korak je svakodnevno pranje i sušenje cegera, a potom odlaganje na neko hladno mesto.

foto: Shutterstock


Pre stavljanja mesa u ceger, namirnicu prvo stavite u plastičnu kesu.


Cegere kategorizujte na one koje koristite u kupovini namirnica i na one koje upotrebljavate za druge potrebe. Ukoliko u ceger koji je predviđen za namirnice stavite nešto drugo, operite ga pre i posle upotrebe.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)