neverovatno

HIT! U DRAGAČEVU GAJE LJUBIČASTI KROMPIR, SEME DONELI SA ANDA: Ljudi se začude kad ga vide, pire od njega je kao puding (FOTO)

Foto: RINA

LUČANI - Kada je Dositej Obradović 1806. godine u Beograd doneo dve teške vreće krompira kako bi se gladan narod prehranio, niko nije očekivao da će u godinama koje slede ovo povrće postati jedno od najzastupljenijih u Srbiji.

Dostojni Dositejevi naslednici koji su prepoznali značaj krompira svakako su Dragačevci, a njihov kraj poznat je i po njavećem broju krompiraša.

Foto: RINA
foto: RINA

Ratko Vukićević već 40 godina bavi se uzgojem ovog povrća i dok se neki žale kako od krompira dobiju samo bruh, ovaj vredni domaćin kaže da u ovom poslu može i dobro da se zaradi.

“Izuzetno kvalitetne plodove dobili smo zahaljujući stalnim ulaganjem i sticanjem novih znanja. Pratili smo rad svetskih kompanija koje su daleko ispred nas, usvojili smo neke od njihovih principa i danas smo tu gde jesmo”, kaže Ratko.

Foto: RINA
foto: RINA

Na plantažama Vukićevića rađa crveni, beli, plavi, ali i ljubičasti krompir, koji je u Srbiju stigao sa Anda.

“Možemo reći da je to poludivlja vrsta. U pitanju je sorta “blu star” koja nema perfektan oblik, ni perfektno lice, ali zato ima perfektan ukus i naročito zanimljivu boju mesa. Jer, kad ga presečete on je ljubičaste boje i kad se napravi pire, imate osećaj kao da jedete puding”, izjavio je za RINU, Kosta Vukićević, Ratkov sin.

Foto: RINA
foto: RINA

U porodični biznis uključeni su svi, pa su Ratku leva i desna ruka upravo njegova dva sina koji iako su se školovali u Americi odlučili su da se vrate u Dragačevo, a sa njihovih imanja krompir se prodaje u celoj Srbiji, ali i izvozi u evropske zemlje.

"Želeli smo ovde da radimo i stvaramo. I brat i ja smo završili fakultete vezane za poljoprivredu, a u Americi smo završili njihove kurseve koji su specijalizovani za krompir, to znanje koje smo stekli želeli smo da primenimo u našoj zemlji, a ne u inostranstvu", rekao je Miloš Vukićević.

(Kurir.rs/RINA)