RECEPTI ZA UKUSNE ZALOGAJE: Najlepša slavska predjela za vašu trpezu!

Shutterstock

Slast Salate i predjela spadaju u dekorativni deo trpeze, ali su i omiljeni zalogaj svakog gosta. Oni se uglavnom pripremaju dan uoči slave, a neki su postali deo običaja i tradicije

Uz šarenoliki izbor salata neizostavne su razne slane torte i slani rolati koji su sve više zastupljeni na slavskim trpezama. Mogućnosti su velike, a važan je i ukus pored dekoracije. Što je šarenije, to je zanimljivije i primamljivije.

Pite, kiflice, proja ili gibanica, pored slavskog kolača, trebalo bi da se nađu na svakoj trpezi. Ipak, nemojte zaboraviti ni na hleb. Sigurno je da uvek postoje oni koji su više naklonjeni klasičnim kriškama hleba nego bilo kom drugom pecivu, ma koliko ono bilo ukusno.

Za predjelo je važno da na vreme obezbedite dovoljnu količinu suhomesnatih proizvoda, da vam je to dovoljno tanko i jednako isečeno, a na vama je samo da složite ovale. Za to vam je potrebno i malo iskustva, ali i strpljenja i preciznosti. Ovale možete ukrasiti maslinama, rotkvicama, kuvanim jajima... Na posebne ovale možete poslužiti nekoliko vrsta sira i kačkavalja.

Prijatno i srećna slava.

SLANE KUGLICE SA ČVARCIMA SASTOJCI:

• 200 g duvan-čvaraka

• 3 kuvana jajeta

• 50 ml ulja

• 3 kisela krastavčića

• 2 kašičice senfa

• so i mleveni biber po ukusu

• susam

Priprema:

U blender staviti sve potrebne namirnice, pa pomoću seckalice sve lepo sjediniti i usitniti. Rukama formirati kuglice željenih veličina i uvaljati u susam (po želji). Pre služenja ostaviti da se ohladi u frižideru.

foto: Shutterstock

SLANA TOST-TORTA

Sastojci:

• 12 kriški tost-hleba

• 3-4 kuvana jajeta

• 3-4 kisela krastavca

• 400 ml kisele pavlake

• 200 ml majoneza

• 150 g šunke

• 100 g pršute

• 100 g kačkavalja

Priprema:

U većoj činiji sjedinite 400 ml kisele pavalake i 200 ml majoneza. Poređajte četiri parčeta tost-hleba. Preko tosta premažite jednu četvrtinu fila od majoneza i kisele pavlake. Preko stavite sitno iseckanu (ili izrendanu) šunku, kačkavalj i jaja.

Preko jaja premažite fil od majoneza i pavlake, pa preko stavite četiri tost-hleba, premažite ih majonezom i pavlakom pa preko poređajte iseckanu pršutu i kisele krastavčiće.

Preko namažite ostatak smese majoneza i pavlake, stavite četiri tost-hleba i po želji premažite kiselom pavlakom ili majonezom. Dekorišite rendanim jajima i krastavčićima. Torta treba da odstoji neko vreme u frižideru, najbolje preko noći.

foto: Shutterstock

RUSKA SALATA

Sastojci:

• 150 g krompira

• 150 g šargarepe

• 150 g graška (može i zamrznut)

• 150 g kiselih krastavčića

• 200 g šunke

• 300 g majoneza

• 2 kuvana jajeta

• kašika senfa

• 2 kašike limunovog soka

• so, biber

Priprema:

Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati oko tri minuta. Skuvati grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.

foto: Shutterstock

Kurir.rs / gost-urednik Aleksandra Ljubičić

Foto: Shutterstock