Anis (Pimpinella anisum) već se već vekovima koristi za olakšavanje probave, naduvenosti, podrigivanja i gasova u stomaku. Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove.
Anis takođe povećava izlučivanje sokova u crevima pa time podstiče rad probavnog sistema. Pospešuje iskašljavanje i vrlo je pogodan za lečenje bronhitisa, a lekari ga povremeno preporučuju i protiv astme.
Semenke anisa u narodnoj medicini se vekovima koriste za olakšavanje porođaja, podsticanje stvaranja majčinog mleka i za regulisanje menstruacije.
Mlevene anisove semenke mešale su se sa rendanom šargarepom kada bi se kod dece pojavile gliste.
Semenke anisa treba zdrobiti neposredno pre upotrebe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci čiji nivoi opadaju dužim izlaganjem vazduhu. Takođe je na glasu kao afrodizijak koji deluje i na muškarce i na žene.
Za poboljšanje ukusa anis se dodaje pastama za zube i tečnostima za ispiranje usta.
Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki uzo i francuski pernod.
Takođe se često koristi za začinjanje hleba, kolača i poslastica.
Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva. U spoljašnjoj upotrebi nerazređeno se ulje upotrebljava kao mast za lečenje svraba.
Čaj protiv kašlja i probavnih tegoba
Kašiku zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šolju kipuće vode (za decu samo pola kašike anisa). Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procedite. Pijete li ga kao lek za bolesti disajnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuvati i u mleku. Čaj se pije dva do tri puta na dan, nakon jela.
Mešavina za grgljanje grla
Potrebno vam je 30 g anisovih semenki, 40 g listova kadulje i 30 g nane. Pomiješajte sve sastojke i stavite u teglu. Kod pripreme čaja dve do tri kašikice mešavine prelijte šoljom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta i procedite. Ispirite usta ili grgljajte nekoliko puta na dan kod upale usne šupljine i upale krajnika.
Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia