Bilo koji režim ishrane da odaberete kako biste smršali koji kilogram, piletina je dobar izbor. Vredi znati da najviše kalorija imaju krilca, a najmanje file.
Piletina je širom sveta jedan od najpopularnijih izvora nemasnih proteina jer sadrži mnogo proteina, a malo kalorija i masnoće po obroku. Meso se sve češće prodaje isečeno na delove, pa se u prodavnicama odvojeno kupuju belo meso, karabataci, bataci i krilca. Svaki komad mesa sadrži različitu količinu kalorija, masnoće i nutritivnih sastojaka.
Naravno, nije svejedno kako se piletina priprema, kao ni da li je s kožicom ili bez nje. „Medikal njuz tudej“ objavio je tabele nutritivnog sastava na 100 grama kuvanog pilećeg mesa. Ne treba napominjati da se kalorijske vrednosti i nivo masnoće menjaju ako se meso priprema na drugi način.
Sadržaj u 100 g kuvanog pilećeg mesa
BELO MESO
s kožicom - 197 kcal, 19 g proteina, 7,8 g masnoće, 71 mg natrijuma, 1 mg gvožđa.
bez kožice - 165 kcal, 21 g proteina, 3,6 g masnoće, 74 mg natrijuma, 1 mg gvožđa.
BATACI
s kožicom - 216 kcal, 27 g proteina, 11,2 g masnoće, 90 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa.
bez kožice - kalorije se smanjuju na 175, a masnoće na 5,7 g.
KARABATACI
s kožicom - 229 kcal, 25 g proteina, 15,5 g masnoće, 84 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa.
Uklanjanjem kožice - broj kalorija se smanjuje na 209, a masnoće na 10,9 g.
KRILCA
s kožicom - 290 kcal, 27 g proteina, 19,5 g masnoće, 82 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa.
bez kožice - 203 kalorije, 30 g proteina, 8,1 g masnoće, količina natrijuma i gvožđa ostaje nepromenjena.
Dijetetičari - nutricionisti kao DOBAR način pripreme pilećeg mesa preporučuju: kuvanje u vodi ili na pari, pečenje u rerni bez masnoće i grilovanje, a kao LOŠE navode prženje u tiganju i u dubokom ulju, pečenje s dodavanjem ulja ili putera, kuvanje u marinadama i sosovima.
Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia