Grestl je prava seljačka hrana u Austriji, koja sadrži sve tradicionalne sastojke jednostavne seoske kuhinje: krompir, slaninu, luk, kumin, papriku i zelje.
Sastojci:
- 200 g slanine
- 1 crni luk
- 1/2 kg krompira
- so, biber
- ulje za prženje
Priprema:
1. Skuvajte krompir u ljusci, ogulite ga i ostavite da se ohladi. 2. Zagrejte ulje u tiganju, dodajte slaninu isečenu na kocke i sitno seckani luk, pa pržite desetak minuta. 3. Izvadite luk i slaninu pa u istom tiganju zagrejte krompir narezan na ploške i pecite 10 minuta. Začinite po ukusu. 4. Vratite slaninu i luk na tiganj pa jelo poslužite odmah.
Savet:
Austrijanci ovo jelo često poslužuju posuto peršunom, s pečenim jajetom na vrhu.
Kurir.rs / Foto: Shutterstock