Ruske kape mogu biti i posne, a prave se jednostavno. Moži žete da uživate u njima za vreme posta do mile volje.
Potrebni sastojci: Za biskvit:
- 200 ml kisele vode;
- 200 gr brašna;
- 1 prašak za pecivo;
- 50 ml ulja;
- 100 gr šećera;
- 2 kašike kakaa.
Za fil:
- 4 kašike prah sojinog mleka;
- 500 ml vruće vode;
- 100 gr šećera;
- 1 vanilin šećer;
- 3 kašike gustina;
- 3 kašike brašna;
- 250 gr posnog margarina;
- 3 kašike prah šećera;
- 100 gr kokos brašna.
Za glazuru:
- 100 gr posne crne čokolade;
- 2 kašike ulja ili kockica margarina.
Način pripreme:
U činiju sipajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer, ulje, kakao i kiselu vodu. Sve dobro izjednačite.
Pleh dimenzija 40 x 30 obložite pek papirom pa sipajte testo. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada bude pečeno, istresite na drugi pek papir a onaj sa kojim se kolač pekao skinite.
Kada se dobro ohladi kalupom vadite krugove. U vruću vodu dodajte šećer i ubacite 4 kašike mleka u prahu pa stavite na šporet.
Izmešajte brašno i gustin sa vodom, a kada provri dodajte u mleko i dobro izjednačite žicom. Ostavite da se sasvim ohladi uz često mešanje.
U plastični sud ubaciti omekšan margarin i 3 kašike prah šećera pa umutite dok ne postane penasto. Kad se fil ohladi, postepeno dodajte margarin i sve dobro mutite da bude glatko.
Na jedan krug nanesite malo fila pa poklopite drugim krugom, potom fil namažite oko kolača i uvaljajte u kokos.
Rastopite čokoladu i na svaku kapicu stavite po jednu kašičicu. Kada se i to ohladi, kolač je spreman za vaše uživanje!
Kurir.rs/Bakina kuhinja/Foto: Printscreen/youtube