KUVANO VINO PO RECEPTU DŽEJMIJA OLIVERA! Pitko je i ukusno, a od ZAČINA će vam mirisati cela kuća!
Kuvano vino jedan je odimeljih napitaka tokom hladnih zimskih dana. Postoje različiti načini pripreme, a dobra vest je što možete da kombinujete začine koje poželite.
Poznati britanski kuvar Džejmi Oliver savetuje da iscedite sok klementine i limete, dodate štap vanile i lovorov list, pomešate sa vinom, zagrejete i uživate! On smatra da je njegova verzija kuvanog vina poput Božića u čaši koji se ne sme propustiti.
- To je predivno slavlje svih božićnih začina poput zvezdastog anisa, cimeta i muskantnog oraščića. Ako imate neki začin koji obožavate, a nije nužno zimski, slobodno se poigrajte sa ukusima jer nećete pogrešiti - savetuje Džejmi Oliver.
Sastojci:
- 2 boce crnog vina,
- 2 klementine,
- limeta,
- 300 g šećera,
- 6 klinčića,
- štapić cimeta,
- štap vanile,
- 3 lovorova lista,
- muskantni oraščić,
- 2 zvezdasta anisa
Priprema: Sipajte u lonac šećer, koru i sok limete i klementina. Dodajte sve začine. Zalijte s onoliko vina da prekrije šećer i kuvajte dok smesa ne postane sirupasta. Nakon desetak minuta dodajte ostatak vina.
Slobodno eksperimentišite sa ukusima
Da se sa začinima u kuvanom vinu može eksperimentisati, slaže se i poznata britanska kuvarica Nigela Lovson. U lonac s crnim vinom obvezno dodajte pomorandžu, cimet, zvezdasti anis, med, ali i šoljicu jakoga crnog čaja (earl greya) i malo tamnog ruma. Nigela smatra da na ovaj način kuvano vino dobije poseban ukus.
Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia
POGLEDAJTE BONUS VIDEO: