MAJSTORI KUHINJE OTKRIVAJU SVOJE TAJNE: Džaba vam sve ako je nož tup!

Stock

Sva­ka do­bra do­ma­ći­ca mo­ra da ima ne­ko­li­ko kva­li­te­t­nih no­že­va u svo­joj ku­hi­nji. Za­to ovom stva­r­či­com tre­ba pa­žlji­vo i ve­što ru­ko­va­ti.

1. Ma­j­sto­ri ku­hi­nje ot­kri­va­ju ka­ko ih tre­ba pra­vi­l­no odr­ža­va­ti.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

2. Pre ne­go što ku­pi­te nož, ispro­ba­j­te ko­li­ko je „udo­ban“ dok ga dr­ži­te u ru­ci i mo­že­te li nji­me se­c­ka­ti, a da pr­sti­ma ne uda­ra­te o po­dlo­gu. Nož ko­ji se svi­deo va­šoj ko­m­ši­ni­ci mo­žda ni­je do­bar za vas.

3. Ako ku­pu­je­te ceo set, bo­lje iza­be­ri­te ne­ko­li­ko kva­li­te­t­nih ne­go go­mi­lu osred­njih no­že­va, a ka­da je o pra­nju reč, osnov­no pra­vi­lo gla­si - pe­ri­te ih isklju­či­vo ru­č­no!

4. No­že­vi la­ko i br­zo ošte­ću­ju i sta­kle­ne, ka­me­ne, me­tal­ne ili ke­ra­mi­č­ke po­dlo­ge za se­če­nje, pa je za­to bo­lje upo­tre­blja­va­ti pla­sti­č­ne ili dr­ve­ne da­ske.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

5. Ia­ko ih če­sto ko­ri­sti­mo u ra­zno­ra­zne svr­he, no­že­vi bi za­pra­vo tre­ba­lo da slu­že isklju­či­vo za se­če­nje hra­ne - ni­po­što ži­ce, kos­ti­ju i dr­va... Za­to je uvek va­žno ima­ti na umu zlat­no pra­vi­lo - ako ne­što ne mo­že­te da za­gri­ze­te, ne se­ci­te to no­žem.

6. Mno­gi lju­di ko­ri­ste oštri­cu no­ža ka­ko bi nji­me sa­stru­ga­li isi­t­nje­nu hra­nu ili sve­že za­či­ne pre­ma ivi­ci po­dlo­ge za se­če­nje. Ako to već mo­ra­te da ra­di­te, u tu svr­hu ume­sto oštre ivi­ce ra­di­je upo­tre­bi­te tu­pu stra­nu no­ža. Nož tre­ba nao­štri­ti na­kon ot­pri­li­ke 30 se­če­nja.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Kurir.rs