Svaka dobra domaćica mora da ima nekoliko kvalitetnih noževa u svojoj kuhinji. Zato ovom stvarčicom treba pažljivo i vešto rukovati.
1. Majstori kuhinje otkrivaju kako ih treba pravilno održavati.
2. Pre nego što kupite nož, isprobajte koliko je „udoban“ dok ga držite u ruci i možete li njime seckati, a da prstima ne udarate o podlogu. Nož koji se svideo vašoj komšinici možda nije dobar za vas.
3. Ako kupujete ceo set, bolje izaberite nekoliko kvalitetnih nego gomilu osrednjih noževa, a kada je o pranju reč, osnovno pravilo glasi - perite ih isključivo ručno!
4. Noževi lako i brzo oštećuju i staklene, kamene, metalne ili keramičke podloge za sečenje, pa je zato bolje upotrebljavati plastične ili drvene daske.
5. Iako ih često koristimo u raznorazne svrhe, noževi bi zapravo trebalo da služe isključivo za sečenje hrane - nipošto žice, kostiju i drva... Zato je uvek važno imati na umu zlatno pravilo - ako nešto ne možete da zagrizete, ne secite to nožem.
6. Mnogi ljudi koriste oštricu noža kako bi njime sastrugali isitnjenu hranu ili sveže začine prema ivici podloge za sečenje. Ako to već morate da radite, u tu svrhu umesto oštre ivice radije upotrebite tupu stranu noža. Nož treba naoštriti nakon otprilike 30 sečenja.
Kurir.rs