Najveći "problem" tokom posnih dana je naći savršen doručak. Predstavljamo vam recept za svetogorski posni doručak koji ćete obožavati.
Sastojci za testo:
- 1 kg brašna;
- 1 parče kvasca;
- 1 kašičica soli;
- 1 prstohvat šećera;
- 2 dl maslinovog ulja;
- 4 dl mlake vode.
Za fil:
- 4 srednja krompira;
- malo soli;
- malo bibera i origana;
- ulje za prženje;
- nekoliko struka mladog luka;
- može i glavica crnog luka.
Kvasac razmutite u mlakoj vodi kojoj ste dodali malo šećera. U brašno umešajte so i 2/3 ulja i zamesite vodom sa kvascem, zamesite kašikom. Kada počne da se odvaja od vangle, prelijte preostalo ulje i prekrijte platnenom salvetom, ostavite na toplom mestu pola sata da nadođe.
Dok testo nadolazi oljuštite krompir, isecite ga na komade, nalijte vodom, poklopite i stavite da se krompir skuva. Dok se krompir kuva na malo ulja propržite luk, ubacite, oceđen krompir, ispasirajte ga i dodajte so i začine, prohladite.
Testo premesite uz dodatak brašna. Kidajte rukom loptice nadošlog testa, uz minimalni dodatak brašna, na dlanu oblikujte lepinjicu, kašičicom stavite fil od krompira, preklopite i zatvorite prstima ili viljuškom. Pržite u fritezi, pržene piroške stavljajte na kuhinjski papir da se ocedi višak ulja. Služite uz postan kačkavalj.
Kurir.rs/Foto: Profimedia