BUDITE UMERENI!

10 PRAVILA DA SE NE UGOJITE TOKOM PRAZNIKA! Evo kako da uživate bez griže savesti! Poslednje pravilo je NAJVAŽNIJE!

Foto: Profimedia

Bezbroj kalorija biće pred nama tokom praznika koji predstoje. U kombinaciji sa danima kada se na radi, što često znači da se niko nikuda ne mrda (osim možda od jedne praznične trpeze do druge) držanje težine pod kontrolom nije ni malo lak zadatak. Ukoliko primenite ova pravila, nećete dobiti ni grama viška!

Pazite na kalendar

Praznici su prilka za slavljenje dobre hrane. Čak i oni na dijeti mogu i moraju napraviti izuzetke od pravila. Poželjno je, međutim, ne pustiti sebi na volju i ograničiti uživanje u prazničnoj hrani na dane proslave, ne produžavajući gozbu na 20 dana.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia


Malo svega

Ne treba se odreći jela koja nam se toliko sviđaju, ali ne smemo se ni predati prevelikim zalogajima i neumerenim količinama hrane. Možemo pojesti malo od svega, grickati i ograničavati se na male porcije.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ne postiti

Nikad ne postite u ovim danima. Bolje pripazite na količine, a pre i posle slavlja korisnije je konzumirati žitarice od celog zrva, povrće i sveže voće, kako bi se sprečilo stvaranje slobodnih radikala izazvanih vrlo kaloričnom hranom.

Foto: Profimeida
foto: Profimeida

Ne sedajte za sto praznog želuca

Pre gozbe najbolje je pripremiti se jedući voće i povrće. Idealno je započeti s lepom salatom, ali i voćem poput mandarina i banana što je takođe u redu.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pijte vodu

Nikad ne zaboravite da pijete puno vode, jer to pomaže da se poveća osećaj sitosti i smanjuje želju za alkoholom i slatkim pićima.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ne sosevima

Moramo se odupreti bombardovanju slasnih, masnih i teških jela, preferirajući ona lakša, zdravija i jednostavnija. Na primer, ona pripremljena od celih žitarica, mahunarki, povrća i belo meso s roštilja ili na pari. Ne samo da ćete ih lakše svariti, nego ćete se osećati daleko bolje i poletnije.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

'Da' maslinovom ulju

Ekstra devičansko maslinovo ulje mora biti glavni začin koji će biti na stolu. Da i balzamiko sirćetu, kao i sokovima od limuna i pomorandže za preliv salatama i voćnim salatama.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

'Ne' soli

Izbacite so sa stola: lakše će otkriti prirodni ukus hrane. Kako bi se dodatno poboljšao ukus vaših prazničnih delikatesa, mogu se koristiti začini i aromatično bilje.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Krećite se

Najveća greška koju svi pravimo za vreme praznika je - ta što jedemo i spavamo satima i satima, između razgovora i druženja. Ukoliko je teretana zatvorena, a nemate želju za trčanjem u parku, čak je i samo pola sata hoda (bolje ako je brz tempo) dovoljno za rešavanje od toksina i viška kalorija.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Novi list/Foto: Profimedia