VUČIĆ SA DECOM IZ HRVATSKE NA BADNJI DAN Evo šta ih je pitao, a šta oni njega! Otkrio i zašto Vučići ne kite jelku VIDEO

Tanjug Printscreen
VUČIĆ SA DECOM IZ HRVATSKE NA BADNJI DAN Evo šta ih je pitao, a šta oni njega! Otkrio i zašto Vučići ne kite jelku VIDEO  Youtube

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je 17 dece srpske nacionalnosti iz 10 mesta u Hrvatskoj, koja borave u jednodnevnoj poseti Beogradu, a povodom proslave Božića.

Mališanima iz Vukovara, Borovog sela, Islama Grčkog, sela Kašića, Ervenika, Uzdolja, Zagorja, Krnjaka, Knina i Kistanja kojima predsednik će u vili Mir uručiti paketiće.

Vučić je s njima razgovarao o svakodnevnim temama i pitao ih kako proslavljaju Božić kod kuće, šta im se najčešće nađe na trpezi za Badnji dan, pitao ih iz kojih gradova u Hrvatskoj dolaze, kako žive, da li znaju ćirilicu na šta su svi uglas odgovorili da znaju a on im poručio i da naše pismo i jezik moraju da čuvaju.

Rekao im je i da su naš narod mnogo zadužili i Nikola Tesla i Milutin Milanković, ali i Novak Đoković koji je proslavio Srbiju. Pitao ih je i da li navijaju za Novaka, na šta su svi uglas i uz osmeh uzviknuli: "Daaaa!"

Vučići ne kite jelku

Pitao ih je i šta najviše vole da dobiju za Božić i otkrio da celokupna porodica Vučić ne mari za novogodišnje praznike nego da se svi tradicionalno okupljaju kod njegovih roditelja za Badnji dan, koji spreme sve za trpezu i poklone ispod badnjaka. Vučić je otkrio i da njegov otac i kad su bili deca nikada njihovoj majci nije dozvoljavao da kiti jelku za Novu godinu već se u kući proslavljao Božić.

Na pitanje da li veruje u Božić Batu, Vučić je uz osmeh rekao da veruje, ali da najpre veruje u rad. Dodao je i da bi voleo da veruje, a da ne želi da se čini preteranim kada kaže da najviše voli rad.

Govorio je i o svojoj deci Danilu, Milici i Vukanu, koje, kako je rekao, voli najviše na svetu, kao što i njihovi roditelji vole njih.

Na pitanje šta najčešće dobija na poklon, Vučić je otkrio da su to knjige i šahovske table i figure, a da najviše voli da čita Dostojevskog - Zločin i kaznu i Braću Karamazove.

Šta vam je najdraži poklon, predsedniče?

Među klince tada je ušetao i šarplaninac kojeg je dobio na poklon, brat šarplaninca Paše kog je poklonio Putinu, što su mali gosti znali i izgovorili gotovo uglas, a onda se i pomazili sa psom.

Deca uzrasta od devet do 17 godina, đaci osnovnih i srednjih škola, večeras će se vratiti svojim kućama gde će proslaviti jedan od najvećih hrišćanskih praznika - rođenje Isusa Hrista.

Dres na dar

Predsednik je od gostiju dobio poklone za koje je rekao da su prelepi - sliku i dres za koji je rekao da piše njegovo ime ali da mu se čini da mu je majica malo mala...

Vučić je deci darovao božićne paketiće, a oni njemu sliku na kojoj pše "Hristos se rodi" i fudbalski dres, za koji je rekao i da će mu biti mali, ali da može da sačeka da njegov najmlađi sin Vukan poraste.

Tanjug Printscreen 
foto: Tanjug Printscreen

Vučić je deci srpske nacionalnosti iz Hrvatske poručio da je srpska kultura, naše pismo i jezik simbol srpskog indentiteta koji treba očuvati. Posavetovao ih je da treba da dobro uče, da slušaju svoje roditelje, da se raduju životu i da uvek i u svakom trenutku gledaju kako mogu da pomognu svojim komšijama i prijateljima bez obzira na veru naciju i religijsku pripadnost. "Naše ćirilično pismo je deo našeg identiteta i treba da je čuvate i koristite podjednako kao i latinicu", rekao je predsednik.

Predsednik je posebno zahvalio vaspitačima dece, koja su u Beograd doputovala iz Hrvatske, Radmili, Danijeli i Sanji. "Hvala vam što učite našu decu našem jeziku, ljubavi, poštovanju i prema Hrvatima i prema svima drugima i što ih ovako na divan način vaspitavate", rekao je predsednik.

Deca su predsedniku rekla da nisu prvi put u Beogradu, a predsednik je istakao da ne želi da preteruje, ali da je Beograd lepši i veći od mnogih gradova na prostoru bivše Jugoslavije.

Jedna od tema razgovora predsednika Vučića sa srpskom decom iz Hrvatske je bio sport. Rekli su mu da navijaju za Crvenu zvezdu, kao i da su obišli stadion tog tima u Beogradu.Predsednik je deci sugerisao šta treba da posete u Beogradu i pritom pomenuo Hram Svetog Save i, naravno, Narodni muzej.

Vučić im je uručio paketiće. Događaj je počeo u 10 sati u državnoj vili Mir.

Tanjug Printscreen 
foto: Tanjug Printscreen

(Kurir.rs)