ČAČAK - Božićna trpeza ne može da se zamisli bez česnice, koju u ranu prazničnu zoru umese vredne domaćice.
Ni Danica Radojević iz sela Gornja Gorevnica nije izuzetak, pa je ustala pre nego sto je svanulo i zavrnula rukave.
"Budimo se pre prvih petlova, kako bi se započeli razni poslovi i bila uspešna cela godina. Prvi moj zadatak godinama unazad je da se spremi česnica za porodicu", priča Danica.
Božićna česnica mesi se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i malo ulja, a u novije vreme dodaje se i malo kvasca. A ovaj praznični hleb nosi i jaku simboličku poruku.
"Dok se mesi, u testo se stavlja drvo badnjaka da porodica bude zdrava, zatim para da bi kuća bila bogata, kukuruz i pšenica sa bi ambari bili puni, a godina rodna", rekla je ova čačanska domaćica.
Za pripremu česnice najvažnije je da se umesi u dobrom raspoloženja, a u porodici Radojević ta tradicija se poštuje već decenijama.
"U vreme moje bake česnica se mesila vodom sa izvora, koju je na Božićno jutro u kuću donosio domaćin", priseća se Danica.
Česnica ima veliki značaj za celu porodicu i svi članovi dobiće svoje parče za Božićnom trpezom.
"Pravi se uvek u okruglom obliku. Simbolizuje okupljanje porodice i svih članova na jednom mestu. Česnica se lomi rukama, svaki član dobije bar jedan deo kako bi imao napredak u predstojećoj godini", kaže protojerej Marko Mirković.
Na bogatoj Božićnoj trpezi, kojom se prekida post, česnica zauzima najznačajnije mesto.
(Kurir.rs/RINA)