Baget je mnogima omiljena vrsta hleba zbog hrskave korice i meke, sočne sredine. Predlažemo vam da ga napravite sami, samo pratite recept.
Sastojci:
Priprema:
1. Kvasac usitnite, dodajte mu kašičicu šećera, prelijte decilitrom mlake vode i ostavite na toplo mesto da nadođe. Prosejanom brašnu dodajte so, u sredini napravite udubljenje. Sipajte dignuti kvasac i sve ostalo, uz dodavanje preostale mlake vode, mikserom sa spiralnim nastavcima ili rukom dobro zamesite (testo treba da bude meko).
2. Posudu s testom prekrijte krpom, pa je ostavite na toplom dok se testo ne digne. Ponovo ga dobro premesite i opet prekrijte krpom. Postupak ponovite tri-četiri puta.
3. Rernu zagrejte na 200 stepeni, a tepsiju namastite uljem. Na pobrašnjenoj radnoj površini rukama doradite testo. Oblikujte ga u jufke bageta i složite u kalup jednu do druge, prekrijte krpom i pustite da nadođu, pa stavite u zagrejanu rernu u kojoj ste zagrejali i vatrostalnu posudu s malo vode na donjoj rešetki.
4. Hleb pecite 30 minuta, dok ne porumeni. Pečen izvadite iz rerne, prekrijte krpom i pustite da se ohladi.
Savet Od ove količine namirnica dobićete pet bageta.
Kurir.rs/Foto: Shutterstock