PRLJAVI CEGERI SU LEGLO BATERIJA! Jedna je posebno opasna, perite ih redovno i ne stavljajte na STO!

Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da su prljave platnene torbe veoma opasne i da svaka deseta na sebi ima bakterijuešerihiju koli, koja izaziva mnoge probleme

Konačno smo dočekali i taj trenutak da počne osvešćivanje o tome koliko je plastika štetna i za okolinu, ali i po naše zdravlje, pa se od januara ove godine prvo počelo od ukidanja kesa.

Ruku na srce, nema gde ih nije bilo - po drveću (vise kao ukrasi na jelci), na ulicama, u rekama, parkovima... Jer mi ne možemo da se naučimo pameti da plastiku recikliramo u za to predviđena mesta (koja, uglavnom, skoro da i ne postoje) kako bi se na adekvatan način preradila. Jednostavno nas mrzi da pročitamo koji kontejner čemu služi, pa smeće ubacujemo u bilo koji.

A zagađenja svakim danom su sve veća. U vodama životinje masovno umiru uplićući se u bačene kese ili jedući ih, misleći da je u pitanju hrana. Ulice su nam više nego neuredne. I ono osnovno - plastične kese nisu razgradive! Sve to znači da ubijamo planetu.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Kupite ceger

Odskoro u svakom supermarketu možete da pazarite platnene cegere. Ima ih u raznim bojama i dezenima, uglavnom su napravljeni od pamuka i lako se savijaju da biste ih uvek nosili u torbi. Pravi spas za ekologiju.

Međutim, kada je o njima reč, treba da znate nekoliko važnih stvari.

Platneni cegeri za višekratnu upotrebu ne bi se trebalo da stavljate na kuhinjski sto, jer je istraživanje potvrdilo da su oni često puni bakterija. Većina ljudi uopšte ne pere cegere niti sortira namirnice kada ih stavlja u njih. Tako bi, primera radi, u jednom trebalo da bude povrće, u drugom meso, a u trećem suve namirnice.

Jedan ceger koji sadrži sve navedene namirnice može uzrokovati kontaminaciju različitih tipova bakterija, a osim toga, budući da ga nosite sa sobom svuda i spuštate na pultove i pod, u automobil... verovatno je da na sebi već ima dosta bakterija.

Profimedia 
foto: Profimedia

Pravilna upotreba

Kako bi vaš ceger bio čisti i bez bakterija, stručnjaci predlažu nekoliko saveta:

- Prvi korak je često pranje i sušenje cegera, a potom odlaganje na neko hladno mesto.

- Pre stavljanja mesa u ceger, namirnicu obavezno stavite u kesu.

- Cegere kategorizujte na one koje koristite u kupovini namirnica i na one koje upotrebljavate za druge potrebe.

Profimedia 
foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Shutterstock