ZLATNA PRAVILA NUTRICIONISTA! Ovo treba da jedete ako ste na dijeti, posebno PAZITE na večeru!

Shutterstock

Saveti. Većina onih koji žele da smršaju zaklinje se da jede zdravo. Međutim, kad dođe vreme za večeru, mnogi se odlučuju za brzu hranu, a dok čekaju na obrok, grickaju krekere ili voće.

Ako ste se u ovo­me i vi pro­na­šli, pos­to­ji na­čin da pro­me­ni­te ovu lo­šu na­vi­ku. Evo šta bi tre­ba­lo da je­de­te za po­sled­nji obrok u da­nu ako vas mr­zi da ku­va­te ili ako ste pre­vi­še gla­d­ni, a pri­tom ste na di­je­ti:

Ako ne­ma­te vre­me­na za kuvanje

Na­ru­či­te iz re­sto­ra­na por­ci­ju po­vr­ća i ri­be ku­va­ne na pa­ri uz por­ci­ju in­te­gra­log pi­ri­n­ča. Dok če­ka­te dos­ta­vu, sa­mi pri­pre­mi­te umak ka­ko bi­ste izbe­gli skrob i še­ćer i sve do­da­t­ke ko­ji sa­mo do­no­se do­dat­ne ka­lo­ri­je.

Evo ka­ko će­te pri­pre­mi­ti umak: po­me­ša­j­te ne­ko­li­ko ka­ši­ka ba­de­mo­vog pu­te­ra, ka­ši­ku pi­ri­n­ča­nog si­r­će­ta i me­da. Do­da­j­te omi­lje­ne za­či­ne i spre­m­ni ste za dos­ta­vu.

Ako mo­ra­te ne­što da gri­c­ne­te pre večere

Ako ste već sa­ti­ma bez hra­ne, ja­sno da je te­ško sa­če­ka­ti dok ve­če­ra ne bu­de go­to­va. Uz­mi­te de­se­tak ba­de­ma i gri­c­ka­j­te ih dok pri­pre­ma­te uku­snu su­pu. Br­za su­pa od po­vr­ća: u ti­ga­nju pro­pr­ži­te po­la gla­vi­ce lu­ka, do­da­j­te dve ka­ši­ke su­pe, pa pro­me­ša­j­te. Do­da­j­te još šo­lji­cu su­pe, šo­lji­cu ise­če­nog ke­lja, za­či­ne po že­lji (bi­ber, so, me­di­te­ran­ski za­či­ni...). U su­pu sta­vi­te po­vr­će po že­lji. Ku­va­j­te na ti­hoj va­tri 10 mi­nu­ta.

foto: Shutterstock

Ako baš vo­li­te da kuvate

Ako ste gla­d­ni, a vo­li­te da ku­va­te, odli­čan izbor je omlet. Evo ka­ko će­te ga pri­pre­mi­ti: 4 ja­ja umu­ti­te, do­da­j­te ne­ko­li­ko ka­ši­ka ba­de­mo­vog mle­ka, ma­lo se­n­fa, pr­sto­hvat be­log lu­ka u gra­nu­la­ma, bi­ber i so. Ako že­li­te, mo­že­te do­da­ti po­vr­će po­put ke­lja, lju­te pa­pri­či­ce... Za­gre­j­te ma­lo ulja u ti­ga­nju ko­ji mo­že u re­r­nu. Na za­gre­ja­no ulje do­da­j­te sme­su omle­ta, pa ti­ga­nj vra­ti­te u re­r­nu na 20 mi­nu­ta.

Kad ve­če­ru že­li­te odmah

Ma­lu ko­n­ze­r­vu ri­be, po­put lo­so­sa, po­me­ša­j­te sa se­n­fom i ma­lo ma­sli­no­vog ulja. Sve­žu pa­pri­ku ise­ci­te na če­ti­ri de­la, pa na­pu­ni­te sme­som od lo­so­sa.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock